Binnenland
NOSNTR

Deze mensen staan vannacht voor ons klaar

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen staan vannacht voor ons klaar

Net zoals elke jaarwisseling zijn er mensen die dat niet thuis op de bank vieren, maar op het werk. In Nieuws en Co spraken we met drie mensen die vannacht aan de slag moeten. Hun dienst staat natuurlijk in het teken van de coronabeperkingen, vanwege de lockdown.

Video niet beschikbaar

Annemarie Moijes werkt bij de brandweer Holland Midden. Ze had gehoopt dat het vandaag niet fout zou gaan met vuurwerk, maar dat is helaas niet gebeurd. In Alphen aan den Rijn ontplofte een vuurwerkbom in een flatwoning. "Het ging om zwaar illegaal vuurwerk, iets 'cobra-achtigs'", zegt ze.

Ondanks het vuurwerkverbod was ze overal op voorbereid, ook op een incident zoals in Aphen. "We moeten er niet vanuit gaan dat iedereen zich aan het vuurwerkverbod houdt. We roepen iedereen op om z'n gezonde verstand te gebruiken en thuis een glaasje champagne te drinken."

Ziekenhuis

Ingrid Verrijth-Wilms is arts spoedeisende eerste hulp bij het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Ze werkt tot middernacht. Wat de avond brengt is lastig te voorspellen. "De combinatie tussen oud & nieuw en de coronazorg maakt het natuurlijk extra spannend."

Er zijn volgens de arts nog een paar bedden beschikbaar voor vuurwerkslachtoffers of andere spoedeisende gevallen. "Maar we zitten heel krap en proberen daar een goede balans in te houden. We hopen niet er mensen naar het ziekenhuis komen met klachten waarvoor ze eigenlijk niet hoeven te komen."

Verrijth-Wilms hoopt dat ze de jaarwisseling thuis kan meemaken. "Ik hoop dat de nachtdienst dan al binnen is, anders zal ik met collega's oud & nieuw vieren."

Buurtwacht

In Amsterdam probeert Zouhair Jbyeh de straten rustig te houden. Hij is vrijwilliger bij de moskee Al-Kabir. "We vinden dat we vanuit de moskee wat moeten doen voor de gemeenschap", daarom liep hij surveillancerondjes. "De hulpverleners hebben het druk genoeg."

"Vorig jaar waren er een paar incidenten gebeurd. Maar dit jaar is het nog rustig. Ik hoop wel dat het rustig blijft de rest van de avond", zegt hij.

Jbyeh is ook brandweerman. Hij hoopt vooral dat de straatbranden er dit jaar niet zullen zijn. "Dan kan de brandweer bij belangrijke incidenten helpen", besluit hij.

oudnieuw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie