Binnenland

RTL-weervrouw Helga van Leur presenteert voor laatste keer: 'Ik wil de diepte in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RTL-weervrouw Helga van Leur presenteert voor laatste keer: 'Ik wil de diepte in'

[NOS] Vanavond presenteert Helga van Leur voor het laatst het weer bij RTL Nieuws. Zonnig, wisselvallig of onweer: 20 jaar lang vertelde ze de kijkers wat ze konden verwachten, maar nu gaat ze iets anders doen, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik wil de diepte in."

Spannend is zo'n laatste dag wel, vertelt ze: "Ik heb nu al geen hap door mijn keel kunnen krijgen." Van Leur wil vanavond graag een mooi weerbericht lezen, maar als er mensen in de studio komen die huilen, houdt ze het niet droog, vreest ze.

Wanneer is een weerbericht geslaagd?

"Als de puzzelstukjes samenvallen. Als je iets leuks kunt vertellen en iets extra’s kunt toevoegen. Maar de keren dat het perfect ging kan ik in 20 jaar op een hand tellen. Ik ben heel kritisch. Ik probeer het vanuit mijn hart te doen: ik wil mensen verrassen. Iets toevoegen zodat je als kijker wat leert."

Hoe ziet een dag van een weervrouw eruit?

"'s Ochtends kijk ik al op de computer thuis wat voor weer het wordt. Rond 12.00 uur ga ik naar het werk. Daar staan speciale computers waar je voorspellingen mee kunt berekenen. Dan ga ik kaarten maken en bedenken wat ik wil vertellen. Als ik dat het gedaan loop ik even naar de visagie en tussendoor houd ik de radio op de hoogte van het weer. En daarna werk ik aan de playlists: dat is de afspeellijst van afbeeldingen en grafieken die je wil gebruiken bij je verhaal.

Volgende stap

Maar na 20 jaar is het dus tijd voor wat anders. Van Leur wil de diepte in. Langere verhalen vertellen over het weer en het klimaat. "Niet alleen over de verandering van het klimaat, maar ook over de impact: de grondstoffen die we gebruiken. We moeten met de aarde toe naar een systeem waarbij alles in balans is. Er zijn zoveel uitdagingen en oplossingen. We zijn als mensen zo creatief. Ik vind het heel leuk om dat verhaal te vertellen. Daar zie ik nog veel uitdagingen in. En ik kan beter nu de stap zetten, dan over 20 jaar bedenken dat ik over m'n hoogtepunt ben."

Ster advertentie
Ster advertentie