Binnenland
EO

Marijnissen stoort zich aan aandacht voor vrouwelijke lijsttrekkers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen stoort zich aan aandacht voor vrouwelijke lijsttrekkers

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen stoort zich aan de aandacht voor vrouwelijke lijsttrekkers in de huidige verkiezingscampagne, vertelt ze in Dit is de Dag. "Ik verbaas me er over en ik merk dat ik me er iets meer aan ga storen. Het gaat niet om sekse en kleur, het gaat om ideeën."

Vrouwelijke lijsttrekkers van andere politieke partijen zoals D66 en PvdA profileren zich duidelijk met hun sekse in de campagne. Marijnissen doet daar bewust niet aan mee: "Ik hoor dan mensen een oproep doen: vrouwen moeten hun kansen grijpen, vrouwen aan de top. Dan denk ik: dat is voor de SP super normaal. We hadden Agnes Kant, nu mag ik er staan. Dat is mooi, dat is vooruitgang en het is heel belangrijk, denk ik. Maar uiteindelijk is het een ideeënstrijd en gaat het niet om sekse en kleur. Het gaat om de ideeën."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meeregeren

Diverse andere partijen laten deze campagne doorschemeren dat ze een regeerakkoord met de SP wel zien zitten. Marijnissen voelt zich gevleid maar is kritisch: "Ik denk dat Hoekstra en Rutte zien dat wij goede ideeën hebben, alleen geloof ik er niets van dat Mark Rutte de lonen bijvoorbeeld wil verhogen."

Toch staat Marijnissen er voor open om aan de formatie mee te doen, maar niet tegen elke prijs: "Mensen hoeven niet bang te zijn dat we de kansen niet grijpen, maar we zullen nooit onze idealen verkopen. We moeten wél het verschil kunnen maken in het kabinet"

Lilian Marijnissen in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie