Binnenland
NTR

Burgemeester Franc Weerwind: 'Dreigbrieven aan moskee zijn gevolg van verruwing in de samenleving'

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Franc Weerwind: 'Dreigbrieven aan moskee zijn gevolg van verruwing in de samenleving'

De bus van Hilversum Uit stond zaterdag in Almere op het terrein van de Omar Ibn Al Khattab moskee geparkeerd. Presentatrice Petra Grijzen sprak met de moskeevoorzitters Hassan Fadili en Fariz Akkouh over de dreigbrieven aan hun moskeeën, en de impact daarvan op de moslimgemeenschap.

Burgemeester Franc Weerwind hoorde de moskeevoorzitters aan, net als fractievoorzitter Colette Holter, van de grootste partij in Almere, de VVD. Ook kersvers VVD-kamerlid Ellian reageerde later in de uitzending.

‘Anders worden jullie vergast, net als de Joden’

'Alle Marokkanen en Turken moeten het land uit. Anders worden jullie vergast, net als de Joden. Sieg heil! Adolf Hitler leeft nog!', stond in de handgeschreven brief die Fariz Akkouh in de brievenbus vond. Zij zijn niet de enige moskee die net voor de ramadan met dreigbrieven geconfronteerd werden. De 'luierbrief' die de Aboe Bakr Assadik moskee in Almere-Stad een week eerder ontving, werd bij verschillende moskeeën in het land bezorgd, zoals in Culemborg, Deventer, Alkmaar en Enschede. In Gouda werd bij een moskee in aanbouw zelfs brand gesticht. Geen incidenten, maar de laatsten in een reeks van jarenlange bedreigingen aan het adres van moskeeën in Nederland.

Vooraankondiging van wat komen gaat?

Het is niet de eerste keer dat deze moskeeën met bedreigingen te maken hebben. Bij voorzitter Fariz Akkouh kwam deze brief dan ook hard binnen. Akkouh: "lk wist niet wat ik las….'mensen levend verbranden', dat zeg je niet zomaar. Is dit een vooraankondiging van wat nog komen gaat?"

Hassan Fadili, voorzitter van de Aboe Bakr Assadik moskee, valt hem bij en vertelt dat de gemeenschap angstig is. "Mensen voelen zich onveilig om naar de moskee te komen. Helemaal nu in de heilige maand ramadan waarin een moskeebezoek eigenlijk een must is", aldus Fadili. In de 'luierbrief' die zijn moskee, alsmede verschillende moskeeën door het gehele land ontvingen, zat een verscheurde Korantekst, een spotprent van Mohammed en de woorden 'Paascadeau voor onze jankerds' verpakt in een luier.

Noodkreet aan de gemeente

Beide moskeevoorzitters hebben aangifte gedaan bij de politie. Ook stuurden ze een brief met noodkreet aan het college van B&W en naar de gemeenteraad. De brief die ondertekend is door een viertal moskeeën heeft als belangrijkste boodschap, 'Hoe kan het zijn dat mensen in onze stad op zo'n structurele en agressieve manier worden bedreigd, geïntimideerd en beledigd, en blijft het zo oorverdovend stil vanuit de hoek van diegenen waar we ons toe wenden voor bescherming'.

Burgemeester Franc Weerwind reageert. "We moeten met elkaar in gesprek in deze stad. Maar u ziet de verruwing in de samenleving en deze dreigbrieven zijn daar het resultaat van. Daar gaat het over, dat we elkaar weten te vinden en dat wij samenwerken voor de veiligheid van de islamitische gemeenschap in de stad."

Politiek klimaat

Moskeevoorzitter Akkouh is ervan overtuigd dat er wat moet veranderen aan het politieke klimaat. "Het hart van de democratie is in Den Haag. Gekozen partijleiders daar roepen van alles over moslims; Koran verbranden, enkeltje naar Istanbul, dat moet een keertje ophouden!" Volgens hem creëert ook de VVD een bepaald klimaat voor islamofobie.

Kersvers VVD-Kamerlid Ulysse Ellian reageert later in de uitzending. "Ik zou nooit spreken over individuele moslims. Die respecteer ik, iedereen mag geloven wat hij wil geloven, maar ik verzet me wel tegen die groep mensen die vinden dat geloof de hele samenleving moet beheersen."

Ster advertentie
Ster advertentie