Binnenland
KRO-NCRV

Frank van Kappen pleit voor Europese defensie-coördinator: 'Het water staat ons aan de lippen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frank van Kappen pleit voor Europese defensie-coördinator: 'Het water staat ons aan de lippen'

Europa moet veel beter gaan samenwerken op defensie-gebied. VVD-senator Frank van Kappen pleit in 1 op 1 voor een Europese defensie-coördinator.

"Ons systeem van een op regels gebaseerde wereldorde is aan het afbrokkelen", signaleert Van Kappen. Die machtsverschuiving gaat sneller dan we gedacht hadden. Dat wordt aangevuurd door het presidentschap van Trump. Die heeft alleen maar last van die op regels gebaseerde wereldorde. Daarnaast zie je dat er sprake is van een machtsverschuiving. Van het westen naar China en de landen rondom de Stille Oceaan."

Terug naar de 19e eeuw

Het gevolg daarvan is, volgens Van Kappen, dat we teruggaan naar de situatie van de 19e eeuw. "Ongebreidelde machtspolitiek van de grote jongens. De grote landen doen wat ze willen, de kleine landen moeten dat ondergaan. Daarom is die op regels gebaseerde wereldorde zo belangrijk. Maar Trump heeft daar niks mee, Poetin heeft daar niks mee, Erdogan heeft daar niks mee, Xi Jing Ping heeft daar niks mee.

Daarom vindt Van Kappen het belangrijk om als Europa een front te vormen. "Geen enkel Europees land kan de uitdagingen van de toekomst in z’n eentje onbeschadigd tegemoet zien. Als we ons daar niet tegen wapenen en niet realiseren dat we onze rol moeten spelen als Europa, worden we uit elkaar gespeeld. Eén ding is zeker: we zitten allemaal in diezelfde geopolitieke klem."

'Veiligheid staat op het spel'

Frank van Kappen was als hoogste militair binnen de VN de rechterhand van Kofi Annan en is momenteel naast Eerste Kamer-lid ook lid van het NAVO-parlement. Al tientallen jaren houdt hij zich bezig met internationale militaire ontwikkelingen. "Onze veiligheid in brede zin staat op het spel", zegt Van Kappen. "Die existentiële dreiging wordt hoe langer hoe meer duidelijk. Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken."

Van Kappen wil geen Europees leger, maar wil wel dat de krijgsmachten van de verschillende Europese landen beter met elkaar gaan samenwerken. "We moeten kijken hoe we de defensie van landen beter op elkaar afstemmen. En we moeten meer geld uitgeven aan collectieve veiligheid. Om dat in goede banen te leiden, pleit Van Kappen voor een Europese defensie-coördinator."

'Bijna onder water'

Hij hoopt dat de Europese leiders snel tot inkeer komen. Maar hij is bang dat dat te laat gebeurt. "Het water stijgt nu zo snel, dat je wel eens tot het besef zou kunnen komen dat je iets moet doen, terwijl je al onder water staat. We zijn daar nu al dichtbij, maar het is nog niet te laat."

Ster advertentie
Ster advertentie