Binnenland
MAX

Hoe ouderen met Alzheimer herinneringen ophalen door te koken met oude recepten

foto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ouderen met Alzheimer herinneringen ophalen door te koken met oude recepten

In verzorgingstehuis WZH Leilinde in Den Haag is een kookboek in de maak die vol staat met oude recepten van bewoners. De geuren, handelingen en smaken zorgen ervoor dat veel oude herinneringen naar boven komen bij de bewoners die aan Alzheimer lijden. Wat ze ’s ochtends hebben gedaan weten ze vaak niet meer, maar deze recepten weten ze feilloos uit hun hoofd. "Dat zit zo diep, dat gaat er eigenlijk niet meer uit. Dat is prachtig," zegt activiteitenbegeleidster en initiatiefnemer Jolanda Luiken in Villa VdB.

Wereld Alzheimer Dag

Het initiatief ontstond naar aanleiding van Wereld Alzheimer dag, vertelt Luiken. "Ik heb familieleden een lege pagina gestuurd met de vraag of ze een mooi recept willen opschrijven waar een herinnering aan vast zit." Vaak bij het zien van een bepaalde groente weten de bewoners gelijk wat ze ermee moeten doen. "Aardappels schillen, boontjes doppen, dat roept een bepaalde sfeer op. Dat voelt als thuis."

Verhalen

De handeling zelf roept dus al veel op maar ook de gelegenheid van het gerecht zorgen voor herinneringen en mooie verhalen. "De erwtensoep is natuurlijk een echt winters gerecht. Dan was het koud en gingen we buitenspelen in de sneeuw en schaatsen. Als we thuiskwamen aten we erwtensoep." Zo’n herinnering komt normaal niet naar boven, dat komt echt door het eten en de ingrediënten. "Dat is heel mooi en bijzonder om daar deel van uit te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie