Binnenland

Voor een zeearend stopt de windmolen met draaien
BNNVARA

foto: Bron Pixabayfoto: Bron Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor een zeearend stopt de windmolen met draaien

Als Koning Willem-Alexander aankomende woensdag bij de opening van Windpark Krammer is, krijgt hij niet alleen een duurzaam energieproject gepresenteerd. Het is ook het eerste windpark van Nederland dat is uitgerust met een vogel- en vleermuisdetectiesysteem. Ecoloog Roland-Jan Buijs legt in Vroege Vogels uit hoe dit systeem aanvaringen met windmolens gaat voorkomen.

Het Windpark Krammer is aangelegd op een snijpunt van natuurgebieden met heel veel overvliegende vogels en vleermuizen. Dat is vragen om moeilijkheden, zou je zeggen. Het Windpark Krammer, dat woensdag 15 mei door Koning Willem Alexander wordt geopend, ligt precies tussen Oosterschelde, Grevelingen en Krammer Volkerak. Een gebied waar veel vogels langstrekken, de zeearend rondvliegt en een belangrijke trekroute voor vleermuizen is.

Klap van de windmolen

Om aanvaringen met de wieken te voorkomen zijn de 34 hoge windturbines uitgerust met een vogeldetectiesysteem en een vleermuisdetectiesysteem. Als de camera’s vogels detecteren wordt er eerst een geluid uitgezonden dat de vogels moet verjagen. Een zeearend laat zich niet zo makkelijk verjagen, maar dan zet het systeem automatisch de turbines stil. De kans op een aanvaring tussen zeearend en windturbine wordt hierdoor aanzienlijk verkleind.

Maar hoe zit het dan met meeuwen, scholeksters en andere soorten die zelfs bijna pal onder de windturbines broeden? Die vogels vliegen vaak niet hoger dan 50 meter, en het laagste punt van de rotorbladen komt niet lager dan 60 meter.

Detectie in de nacht

Overdag doen de camera’s het werk voor de vogels, ’s nachts trekken vleermuizen langs die juist opgemerkt worden door het ultrasone geluid dat vleermuizen maken. Hier geldt hetzelfde: als een vleermuis gedetecteerd wordt, gaan de windmolens tijdelijk in 'pauzestand'.

Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs die vanaf het begin bij de aanleg van het Windpark Krammer betrokken is, wordt het aantal aanvaringen met vogels en vleermuizen aanzienlijk verminderd.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie