Binnenland
NOS

Trump steunt tegenstanders neerhalen standbeeld Charlottesville

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump steunt tegenstanders neerhalen standbeeld Charlottesville

President Trump heeft begrip voor rechtse betogers die zaterdag in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Die was opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen in de Amerikaanse burgeroorlog tegen het noorden, dat de slavernij wilde afschaffen.

"Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook overal weg? Is George Washington volgende week aan de beurt en de week daarna Thomas Jefferson? Waar houdt dit op?", vroeg hij. In het land staan talloze standbeelden van de eerste en derde president van de Verenigde Staten. Zij genieten veel respect, omdat ze horen bij de Founding Fathers, de 18e-eeuwse grondleggers van de VS.

Trump benadrukte ook dat hij neo-nazi's en andere groepen heeft veroordeeld: "Maar niet iedereen daar was een neo-nazi, niet iedereen was een witte racist."

In de Trump Tower zou Trump een korte toespraak houden over economische kwesties, maar het ging bijna alleen maar over het geweld in de stad Charlottesville. Hij reageerde geprikkeld op kritiek dat hij pas na een paar dagen met een scherpe veroordeling van het geweld uit extreem-rechtse hoek kwam. "Ik heb met opzet een paar dagen gewacht, omdat ik eerst alle feiten wilde weten. Ik ben er niet voor om uit de losse pols dingen te roepen."

Correspondent Wouter Zwart legt uit dat het opvallend is dat Trump het had over geweld van beide kanten. President Trump wees er opnieuw op dat veel tegendemonstranten in het zwart gekleed waren, en gewapend waren met stokken. "Erg gewelddadig."

Trump was tevreden over zijn eerste reactie in het weekend en haalde een printje uit zijn binnenzak om delen van de verklaring opnieuw voor te lezen.

Dat een rechtse betoger met zijn auto inreed op tegendemonstranten, wilde Trump op geen enkele manier goedpraten of verdoezelen. "Die chauffeur was een moordenaar, die iets gruwelijks op zijn geweten heeft en die een schande is voor zichzelf, zijn familie en het land. Je kunt het terrorisme noemen", zei Trump.

Bij het weggaan riep hij nog tegen verslaggevers dat meer werkgelegenheid dé oplossing is voor veel rassenproblemen in het land.

De persconferentie leidt opnieuw tot een storm van kritiek op Trump, niet alleen van Democraten. Zo zei basketballer LeBron James op Twitter dat haat door het optreden van Trump weer in zwang raakt. Trump krijgt ook bijval: voormalig Ku Klux Klan-voorman David Duke bedankte de president "voor het veroordelen van linkse terroristen in Amerika".

Ster advertentie
Ster advertentie