Binnenland

'Zoals het er nu voorstaat gaan we in 2018 weer staken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zoals het er nu voorstaat gaan we in 2018 weer staken'

2017 was in veel opzichten het jaar van de docent. Er waren stakingen, acties en bijna viel op de valreep nog een demissionair kabinet over docentenkwesties. Hoe hebben leraren dit bewogen jaar ervaren? En hoe ziet het komende jaar eruit voor de docent?

Het wordt besproken in Het Geluid van 2017 met de drie gekozen 'Docenten van het Jaar': Didy Pijpker, lesgevend op een middelbare school in Oost-Groningen, Conrad Berghoef (MBO) en Tjeerd van den Elsen, basisschooldocent in Tilburg.

Voor Van den Elsen stond het jaar vanzelfsprekend in het teken van de stakingen in het basisonderwijs. Volgens hem gingen die niet per se om een hogere beloning, maar om een eerlijke verdeling. "Waarom is er geen gelijke beloning in het basis- en middelbaar onderwijs?" vraagt hij zich af. "En de hogere beloning gaat om: hoe kan je meer mensen naar het onderwijs halen?" Het lerarentekort is dan ook het grootste probleem dat Van den Elsen aankaart. "We gaan de hoge werkdruk het komend jaar nog voelen, door het lerarentekort. Waar gaan we nieuwe leraren nog vandaan halen?"

Middelbaar onderwijs

De onderwijscollega's herkennen de problemen die Van den Elsen noemt. Didy Pijpker vertelt over een trend in het middelbaar onderwijs: "Je ziet dat docenten van het basisonderwijs 'dan maar naar het middelbaar onderwijs gaan' omdat je daar meer betaald krijgt. Dat is natuurlijk niet goed." Conrad Berghoef ziet ook de werkdruk die basisschooldocenten wordt opgelegd. "Collega's in het basisonderwijs werken enorm hard en worden niet zo beloond", aldus Berghoef. De stakingen gaan volgens hem niet alleen over een hoger salaris. "Het gaat om veel meer. Als we echt iets voor kinderen willen betekenen, moet je mensen beter gaan belonen."

Voor 2018 voorziet Van den Elsen niet direct verandering. "Zoals het er nu voorstaat gaan we in 2018 weer staken." Dat heeft volgens hem ook te maken met het feit dat de docenten lang gewacht hebben met acties. "We hadden veel eerder aan de rem moeten trekken. Een staking is wel echt een laatste strohalm."

Docenten over de stand van het land in het onderwijs

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie