Binnenland
AVROTROS

Stemmen schrappen uit het koor: deze kerk in Uden bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Stemmen schrappen uit het koor: deze kerk in Uden bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving

Uden ligt in de coronabrandhaard van Nederland. Na wekenlange drukte heeft de pastoor van de plaatselijke St. Petruskerk tijd om vooruit te kijken en zijn kerk voor te bereiden op de anderhalvemetersamenleving, vertelt de pastoor in Radio EenVandaag.

Met 3 koorleden en 2 rolmaatjes neemt pastoor John van de Laar als eerste de hoek waar het kerkkoor staat, onder handen. Een hoop gepuzzel volgt. Welke stemmen zijn essentieel en welke niet? "We moeten toch wel van elke stemsoort tenminste twee hebben, 2 sopranen, 2 alten, 2 tenoren en 2 baritons", zegt Tineke van Gorp, zelf een alt.

Meer dan gehalveerd

37 leden telt het koor normaal gesproken. Na wat geschuif komen ze erachter dat dat aantal meer dan gehalveerd wordt. Dan maar week op, week af. Zo komen de meesten in ieder geval aan bod.

"Het zou zo fijn zijn weer te zingen, ik mis de kerk echt", verzucht Van Gorp. Ze maakt een foto van de uitgeklede kooropstelling. "Die ga ik rondsturen! Zullen ze wel om moeten lachen."

'Slechts' twee begrafenissen

Sinds vorige week heeft Van de Laar het rustiger. 'Slechts' twee begrafenissen heeft hij deze week. Op de piek van de coronacrisis in zijn gebied, bedroeg dat aantal elf. Ook in het plaatselijke ziekenhuis Bernhoven is het merkbaar rustiger. Dat weet hij, omdat zijn zwager er nog op de IC ligt. "Ze krijgen zijn koorts maar niet onder controle."

Toch blijft hij voorzichtig. "De zorg zit in de verpleeghuizen. Daar heerst het nog." Ook in de zorgcentra in zijn parochie, Sint Jan, Sint Petrus, Compostela en Antonius, zijn er al verschillende mensen overleden.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie