Binnenland
AVROTROS

Privélinieken hebben de ruimte voor medische ingrepen, waarom wordt die niet gebruikt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Privélinieken hebben de ruimte voor medische ingrepen, waarom wordt die niet gebruikt?

Het wordt ook wel de vierde golf genoemd: de inhaalzorg. Minstens 140.000 mensen wachten op een niet-urgente operatie, omdat de druk op de ziekenhuizen door corona nog altijd te hoog is. Dat terwijl er in zelfstandige klinieken genoeg ruimte is om deze patiënten op te vangen.

10 procent extra plek

Paulette Timmerman, directeur brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland, legt uit waar het spaak loopt tussen de instanties. "We hebben recentelijk een uitvraag gedaan", zegt ze. "De klinieken die lid zijn van onze branchevereniging geven aan ruim 10% extra ruimte te hebben." Ruimte die ziekenhuizen goed kunnen gebruiken.

Wanneer ziekenhuizen vol zitten, zoals nu het geval is, zou er doorverwezen moeten worden. Maar aan wie die taak is uitbesteedt, is niet altijd duidelijk. "Er is intercollegiaal contact tussen de ziekenhuizen en de gespecialiseerde klinieken", begint ze. "Maar die verwijzingen zijn sporadisch. Ziekenhuizen zouden zich pro-actiever op kunnen stellen."

Geen dubbele kosten

Ook zorgverzekeraars hebben een rol te spelen. "Verzekeraars houden het overzicht, ze kunnen makkelijk zien waar de capaciteit is", legt de directeur van ZKN uit, "Maar ze zijn bang dat ze dubbel opdraaien voor de zorgkosten. Terwijl dat hier niet aan de orde is."

Dat komt omdat de zorgkosten niet losgekoppeld van elkaar zijn. Er zijn urgente zorgkosten (o.a. de gevolgen van de coronacrisis) en niet-urgente zorgkosten (zoals een heupoperatie). Nu is veel geld uitgegeven aan het eerste, terwijl dat geld in eerste instantie bestemd was voor de niet corona-zorg.

Pro-actieve houding

"De zorgverzekeraars kunnen de huisartsen helpen met het doorverwijzen", vertelt Timmerman. "Dan wordt er actief gezocht naar een alternatief voor de patiënt." Een beter overleg tussen de instanties en de patiënten is het doel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie