Binnenland

Dodental aardbeving Italië loopt op tot 73

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental aardbeving Italië loopt op tot 73

[NOS] In het aardbevingsgebied in Centraal-Italië wordt nog altijd gezocht naar overlevenden. Tot nu toe zijn er zeker 73 doden geborgen, maar dat aantal loopt vrijwel zeker nog op. Ten minste honderd mensen worden vermist. Hoeveel gewonden er zijn, is niet bekend.

De aardbeving was vannacht om 03.36 uur en had volgens het Italiaans seismologisch instituut (INGV) een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum was niet ver van het dorp Norcia, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia.

Redden

De zwaarst getroffen dorpen zijn Pescara del Tronto en Amatrice. De meeste huizen daar zijn ingestort. In de dorpen wonen duizenden mensen, van wie de meesten nu dakloos zijn. Er worden tenten geregeld om hun onderdak te geven. Inwoners die de aardbeving hebben overleefd, proberen slachtoffers te redden door met hun blote handen in het puin te graven.

"Complete straten in de regio zijn weggevaagd en huizenblokken zijn weggeslagen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "We moeten vrezen dat het aantal doden behoorlijk gaat oplopen."

De autoriteiten in het getroffen gebied hebben mensen opgeroepen om bloed te geven voor de slachtoffers. Door de beving zijn ook bruggen ingestort en telefoonmasten vernield. Verder is op veel plaatsen de stroom uitgevallen.De beving werd in een groot deel van Italië gevoeld, van Bologna in het noorden tot Napels in het zuiden van het land. Brandweermensen uit verscheidene regio's, zoals Lazio en Toscane, helpen in het getroffen gebied. "Maar voor veel hulpverleners is het een enorme klus om er te komen", zegt Zoutberg.

Ster advertentie
Ster advertentie