Binnenland
NOSNTR

Kroegbaas Liesbeth verkoopt auto om het hoofd boven water te houden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Kroegbaas Liesbeth verkoopt auto om het hoofd boven water te houden

De feestdagen zijn normaal gesproken een fantastische periode voor de horeca, maar Liesbeth de Zoete van Café De Schoof uit Arnhem sluit nu juist een verschrikkelijk jaar af. Ze heeft zelfs haar auto moeten verkopen om de vaste lasten te kunnen betalen. Haar zaak is al twee maanden noodgedwongen dicht door de coronamaatregelen en er is geen garantie dat ze na 19 januari haar deuren weer mag openen.

En zelfs als dat wel zo zou zijn, kunnen zij en haar man Frank de kosten niet goedmaken door alle misgelopen kerst- en nieuwjaarsborrels. "We knibbelen op alles om niet teveel schulden te maken", vertelt Liesbeth in de rubriek Waar is Waldy? in Nieuws & Co. "De compensaties zijn niet toereikend."

Video niet beschikbaar

Spaarpotje

De tweede coronagolf heeft ze als een harde klap ervaren. Ze wordt er soms moedeloos van. "Vooral als ik de rijen op Black Friday zie, of bij het tuincentrum. Ik snap het wel, maar ik vind het ergens ook respectloos naar de horeca."

Liesbeth probeert schulden te voorkomen terwijl de vaste lasten door blijven gaan. Naast de auto denken zij en haar man ook aan het verkopen van hun boot. "Dat is niet het ergst, dat is materieel. Maar hoe langer het duurt, hoe sneller de spaarpotjes leeg zijn."

Tekst gaat verder onder de foto

Café De Schoof tijdens kerst vorig jaar

Pensioen

Volgens Liesbeth heerste er tijdens de eerste golf een andere sfeer. "Het gevoel dat we het allemaal samen deden", legt Liesbeth uit. Toen ze de bank belde voor opschorting van de hypotheek kon dat meteen gerealiseerd worden. "Dat is nu wel anders, er is minder begrip. Een half jaar geleden ging dat heel snel, maar dat duurt nu allemaal een stuk langer."

Dat hun pensioen er straks iets anders uit gaat zien omdat ze hun spaargeld hebben moeten gebruiken, had Liesbeth niet ingecalculeerd. "We hebben tijdens deze periode wel geleerd dat het ook met minder kan, maar dit is niet waar je veertig jaar hard voor werkt."

WiW

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie