Binnenland
BNNVARA

Megastal bij Kampina funest voor natuur

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Megastal bij Kampina funest voor natuur

Aan de rand van natuurgebied Kampina staat een megastal voor 19.000 varkens gepland. De strijd tegen de komst van de megastal is al jaren gaande, maar bezwaar makende natuurorganisaties geven niet op. "We hébben niet alleen gelijk, maar we hebben het van de rechter en van de Raad van State ook gekrégen”, zegt Toine Cooijmans van Natuurmonumenten in Vroege Vogels.

Ondanks alle kabinetsplannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen, staat aan de rand van natuurgebied Kampina in Noord-Brabant nog steeds een megastal voor 19.000 varkens gepland. Hoewel bezwaar makende natuurorganisaties niet opgeven, is de provincie nog niet van plan een streep te zetten door dit voor de natuur rampzalige plan.

Dit jaar geen wulp meer

De heide in de Kampina ligt er op het eerste gezicht prachtig bij. Maar het overal groeiende geelbruin gekleurde pijpestrootje verraadt dat er wat mis is. "Het lijkt meer een steppe dan een heidegebied", moet Toine Cooijmans toegeven. "Dat heeft alles te maken met stikstof. Die zorgt ervoor dat het met een paar soorten goed gaat, maar dat gaat ten koste van heel veel andere bloeiende planten."

"Daardoor gaan insecten die van die planten afhankelijk zijn ook achteruit. En dat heeft weer gevolgen voor de vogels die insecten eten. We maken nu een triest moment mee: dit jaar broedt voor het eerste de wulp niet meer hier op de heide. Dat komt door voedselgebrek en die aaneengesloten mat van pijpestrootje", aldus Cooijmans.

Niet te rijmen

De komst van de megastal past helemaal niet meer in deze tijd. Het kabinet heeft strenge doelen gesteld om de neerslag van stikstof in natuurterreinen terug te dringen: 50% reductie vóór 2030. "Voor ons valt het niet te rijmen dat de overheid tegelijkertijd nieuwe, grote bronnen van stikstof nog laat ontstaan", zegt Cooijmans.

De provincie Noord-Brabant moet er van de Raad van State alles aan doen om schade aan de natuur die zou ontstaan door de komst van die megastal te voorkomen. "Natuurmonumenten heeft nu samen met de Brabantse Milieufederatie en MOB de provincie gevraagd om de varkensboer te verbieden om met z'n bedrijf te beginnen op deze plek. Maar vooralsnog is de provincie nog niet overtuigd. Die wil 'eerst nog eens alles op een rijtje gaan zetten'."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie