Binnenland

Kap Keteleiland had nooit mogen gebeuren

  1. Nieuwschevron right
  2. Kap Keteleiland had nooit mogen gebeuren

Het had niet op deze manier mogen gebeuren: de grootschalige kap van bomen en struiken op het Keteleiland, midden in het broedseizoen. Dat antwoordt minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu op Kamervragen van de PvdA.

Het Keteleiland is een vogeleiland in de monding van de IJssel. De zeldzame buidelmees broedt er onder meer. In mei haalde Rijkswaterstaat er veel groen weg, voor "de veiligheid". Een woordvoerdster van Rijkswaterstaat zei in Vroege Vogels dat het werk niet uitgesteld kon worden tot ná het broedseizoen:

Volgens de minister was de bomenkap inderdaad nodig, maar zijn er wel regels overtreden. Mens en machine zijn veel te dicht in de buurt van broedende vogels geweest. Ze meent echter dat de kans op een succesvol broedresultaat er niet echt door is verminderd.

Tweede Kamerlid en PvdA’er Henk Leenders stelde met partijgenoot Lutz Jacobi de vragen aan de minister. Hij kan leven met de antwoorden. „De minister geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Dat is al heel wat.”

Misschien is dit een les voor haar collega Henk Kamp van Economische Zaken. Om ook nog eens even na te denken over de gevolgen voor de natuur, vóórdat hij een vergunning afgeeft voor het boren naar gas bij Schiermonnikoog.

Bron: Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie