Binnenland
KRO-NCRV

Staatssecretaris Defensie: pas in oktober duidelijkheid over aanschaf alle 37 JSF’s

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Defensie: pas in oktober duidelijkheid over aanschaf alle 37 JSF’s

Het ministerie van defensie kan pas in oktober uitsluitsel geven over de aanschaf van de laatste drie van de gewenste 37 JSF-straaljagers. Dat zei staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Staatssecretaris defensie: pas in oktober duidelijkheid over aanschaf alle 37 JSF’s

"We hebben te maken met valutarisico's", zei Visser in gesprek met Sven Kockelmann. Een hoge dollarkoers kan mogelijk roet in het eten gooien. De aanschaf van 34 zogeheten F-35's is inmiddels verzekerd, maar over de laatste drie straaljagers moet nog een besluit worden genomen. "We besluiten het op basis van de dollarkoers in september." Volgens Visser kan het 'meevallen of tegenvallen', in oktober moet het besluit vallen. "Wat mij betreft gaan die 37 er komen."

Meer geld naar Defensie

Visser ging in op de defensienota, die maandag gepresenteerd is. Daarin werd duidelijk dat Defensie er na jaren van bezuinigingen weer geld bijkrijgt. Het gaat structureel om anderhalf miljard euro, waardoor de begroting in deze kabinetsperiode stijgt naar ruim tien miljard. "Sinds de val van de muur is gezegd: defensie is niet meer zo nodig. Het zogenoemde vredesdividend", zei Visser. "Gelukkig is dat tij gekeerd. Veiligheid is niet vanzelfsprekend."

Achterstallig onderhoud

Met de investeringen wordt vooral het huis weer op orde gebracht. Het overgrote deel van het extra geld wordt gebruikt voor achterstallig onderhoud. Militairen krijgen een nieuwe uitrusting en het salaris van militairen en ondersteunend personeel wordt verbeterd. Het op orde krijgen van het huis, gaat tijd kosten. "Als ik vandaag op de bestelknop druk, voor bijvoorbeeld munitie, krijg ik het over twee tot vijf jaar geleverd."

Dries brengt ode aan staatssecretaris Visser

Ster advertentie
Ster advertentie