Binnenland
NOS

Politie komt met nieuwe (simpele) techniek om deuren in te beuken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie komt met nieuwe (simpele) techniek om deuren in te beuken

Meerdere keren per week gebruikt de politie een stormram om deuren in te beuken. Ook in misdaadfilms en -series is geregeld te zien hoe agenten met zwaar materieel gebouwen proberen binnen te komen. De vraag is: hoe lang nog? De politie heeft namelijk een alternatief bedacht voor de ouderwetse inbraakmethode.

Het initiatief voor de nieuwe techniek komt van hoofdagent Tolga van de politie in Heerlen. Hij zag dat het gebruik van de stormram heel kostbaar is. In veel gevallen moet de politie namelijk zelf opdraaien voor de schade. "Jaarlijks kost dat de Limburgse politie zo’n honderdduizend euro", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

De hoofdagent heeft er daarom voor gezorgd dat alle Limburgse politiebureaus worden uitgerust met een inbraakkit. "Dat is een simpel gereedschapskistje op rolletjes. Daar zit specialistisch gereedschap in om sloten te forceren. En er zitten ook flipperkaarten in. Als een deur niet op slot is, kun je daarmee zonder schade binnenkomen."

De ouderwetse stormram hoeft daardoor minder gebruikt te worden, is de verwachting. Sommige agenten zullen daar stiekem wel van balen, denkt Tolga. "Vroeger vond ik het ook wel leuk om deuren te rammen. Maar als je ziet welke kosten dat met zich meebrengt, dan krab je je toch wel eens achter de oren."

AT5 was er een paar jaar geleden bij toen de politie een stormram gebruikte om een huis binnen te vallen in Amsterdam-Noord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie