Binnenland
NOS

Ondernemers willen een 'time-out' vanwege de harde maatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemers willen een 'time-out' vanwege de harde maatregelen

Door de noodgedwongen maatregelen en toegenomen onzekerheid hebben veel sectoren vele extra ondersteuning nodig. Dat zeggen VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de persconferentie van gisteravond. Er is begrip voor de maatregelen bij de organisaties, maar zij zien graag een 'time-out'.

"Iedereen die facturen stuurt, dan hebben we het over ondernemers, de Belastingdienst moet eraan meewerken. Veel uitgaven moeten gewoon bevroren worden", vertelt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. Banken gaven echter al te kennen geen nieuwe betaalpauze in te lassen, zij gaan per ondernemer kijken of dat zin heeft.

Visser rekent er echter op dat de banken coulant zullen blijven. Dat zijn ze namelijk ook geweest tijdens de vorige coronagolf. "Gelukkig zeggen de banken wel dat niemand er belang bij heeft als een gezonde ondernemer omvalt. We moeten er alles aan doen om die prachtige bedrijven overeind te houden. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar aan meewerken."

Bedrijven die niet lekker liepen begeleiden tot stop

Juist voor de bedrijven die gezond zijn moet er daarom een time-out komen. "Dat betekent dat we de bedrijven die al niet lekker liepen moeten begeleiden naar het stoppen. Dat gaat overigens niet makkelijk, zeker omdat er vaak privé-aansprakelijkheid is bij veel bedrijven. Dat kan betekenen dat mensen nog jaren met een schuld zitten, dat is ook geen goed plan. Uiteindelijk moet je het stoppen of staken van een onderneming wel kunnen faciliteren."

Toch is daarmee niet alles gezegd. Wanneer je een time-out inzet, zorgt dat er mogelijk voor dat het een domino-effect veroorzaakt. In veel gevallen is namelijk het ene bedrijf een schuldeiser bij de ander. "Daarom moet er een fonds worden opgetuigd, zo kunnen we de schulden die staan eventueel opvangen. Zo behouden we zo veel mogelijk bedrijven."

Ook ziet MKB-Nederland graag dat de vaste lasten ook deels worden vergoed. Op dit moment is de bijdrage daarvoor maximaal 90.000 euro, maar dat plafond moet eruit om zo veel mogelijk bedrijven te helpen. Daarnaast moet ook iedere ondernemer daar aanspraak op kunnen maken.

Iedereen moet aanspraak maken op het fonds

"Nu is het zo dat bepaalde bedrijven worden uitgesloten. Dat komt door de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het werkt de situatie in de hand dat theaters wel aanspraak kunnen maken op zo’n fonds, terwijl een transportbedrijf hier geen aanspraak op maakt. Dat is raar", gaat Visser verder.

Maar Visser hoopt vooral dat er snel weer economisch verder kan worden gegaan. "We werken eraan om de plannen die we hebben snel scherper te krijgen, waardoor het aangetoond is om verder te kunnen werken. Ik hoop dat dát het perspectief kan geven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie