Binnenland
KRO-NCRV

Hoogleraar Wim Voermans: 'Er moet een nieuwe asielwet komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Wim Voermans: 'Er moet een nieuwe asielwet komen'

Het vinden van een oplossing voor de asielcrisis stokt. Daarom moeten we opnieuw naar de tekentafel om een nieuwe asielwet te maken. Dat zegt hoogleraar Wim Voermans bij Spraakmakers.

Vooralsnog krijgt staatssecretaris Van der Burg het niet voor elkaar om de verplichte spreiding van asielzoekers over gemeenten erdoor te krijgen. Daarom is het tijd om met een schoon vel naar de tekentafel te gaan en een hele nieuwe wet te maken, vindt Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht.

Aanmodderen

"We blijven maar aanmodderen. Nu moet die arme staatssecretaris een soort bedeltocht langs al die gemeenten maken. Daar moet echt iets aan gebeuren." Hij pleit ervoor om er "een soort nationaal projectje" van te maken.

Het is in dit dossier al een keer eerder gedaan, legt hij uit. Dit is het geval bij de Vreemdelingenwet in 2000. Job Cohen zou toen alles aan de kant hebben geschoven en in een aantal weken rolde er een "redelijk stevige vreemdelingenwet" van de persen.

Momentum

Het kan zelfs nog korter, zegt hij, dus tijd zou geen argument moeten zijn. De wet die de avondklok regelde, kwam er in vijf dagen "en dat had er nog mee te maken dat er een weekend tussen zat." Dus "het zit ‘m vooral in de politieke wil." Volgens de hoogleraar is er momenteel "zeker een momentum."

Dat er wat moet gebeuren, daar zijn ze het bij Vluchtelingenwerk mee eens. Maar daarvoor hoeven we alleen niet terug naar de tekentafel, zegt woordvoerder Martijn van der Linden. "Nee, alsjeblieft niet. En niet omdat ik miskent dat het op dit moment van alle kanten vastloopt… Het is een enorme puinhoop geworden."

Verwaarloosd

Het beleid is er namelijk, wat stokt is vooral de uitvoering, zegt hij. "Ik denk dat het beleid op dit moment de kans niet heeft gekregen om goed te werken, omdat de politiek de afgelopen jaren de uitvoering daarvan enorm heeft verwaarloosd."

Het verwaarlozen zit ‘m in het gebrek aan geld. "Wat de IND nodig heeft, is structureel meer financieringen. En niet steeds een beetje, op basis van prognoses waarvan we weten dat die steeds niet uitkomen. Maar structurele financiering waar die IND op kan bouwen. Die is er nog altijd niet."

Wiebelfinanciering

Het tweede punt zit ‘m wat Van der Linden betreft in de opvangplekken. Gemeentes voelen zich niet verantwoordelijk om locaties beschikbaar te stellen. "Wat er dus voor nodig is, is het politieke besluit om gemeenten verantwoordelijk te maken. Ja, en daar lijkt het op dit moment opnieuw vast te lopen."

Ook Voermans wijst op die punten, alleen is dat juist voor hem reden om voor een nieuwe wet te pleiten. Gemeentes verantwoordelijk maken voor opvang "doe je niet via een praatje", zegt hij. Daar heb je "een echt instrument" voor nodig. Datzelfde geldt voor wat Voermans de "wiebelfinanciering van de IND" noemt. "Maak nou een brede wet waar dat allemaal inzit."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie