Binnenland
KRO-NCRV

Helft jonge boeren twijfelt over beroepskeuze

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft jonge boeren twijfelt over beroepskeuze

Het ene boerenprotest is nog niet achter de rug, of de volgende staat op de planning. Maar hoe staat het ervoor met de boeren van de toekomst? Uit onderzoek van Kruispunt blijkt dat de helft van de jonge boeren twijfelde om het boerenbedrijf in te gaan.

Alje Kamphuis, verslaggever van Kruispunt, vertelt dat dat komt doordat boeren "tegen de klippen op hun vak uitoefenen". Daarbij lopen boeren aan tegen regels, veel uren en dat voor een niet al te hoog inkomen.

Ene regel na de andere

Jonge boer Rudi de Wilde wil het bedrijf van zijn ouders overnemen, maar begrijpt waarom jonge agrariërs twijfelen over het boerenleven. "Het voornaamste probleem is dat je niet weet waar je aan toe bent."

Door de Fosfaatwet die in 2018 inging, hebben de boeren minder koeien en dus minder inkomen. "Iedere keer komt er een nieuwe regel. Fosfaat, stikstof, wat is de volgende." De twijfel over wat de toekomst brengt, heerst. "Moet het bedrijf kleiner? Groter? Duurzamer?"

Duurzame boeren

"Opvallend is dat 73 procent van de jonge agrariërs een duurzaam bedrijf heeft of daar mee bezig is", zegt Kamphuis. Boeren zijn bezig met minder pesticiden, minder kunstmest, zonne-energie en de impact op de omgeving.

Tegelijkertijd voelt zo'n 20 procent van de jonge boeren de verantwoordelijkheid voor het stikstofprobleem. Volgend De Wilde omdat het probleem niet alleen van de boeren is. "In de landbouw is veel te halen. Het enige probleem is dat de regering in het begin gezegd heeft: halveer de veestapel." Dat werkt als een rode lap op een stier.

Waardering

Uit het onderzoek van Kunststof blijkt ook dat 79 procent niet genoeg waardering ervaart voor het boerenbedrijf en het boerenbedrijven. Dat terwijl er massale steun was voor de boerenprotesten.

De Wilde: "Ik denk dat er vanuit de burger behoorlijk waardering is. Maar wij zien dat als boer niet weer. Wij verkopen onze melk voor 35 cent per liter." In de winkel wordt een aanzienlijk hoger bedrag neergeteld door de consument. In de tussenschakel blijft een deel hangen. "Het doel van de jonge agrariër is meer grip op de markt."

Hoe denken jonge boeren over hun toekomst?

Ster advertentie
Ster advertentie