Binnenland
NOS

Nuis gediskwalificeerd op 1.000 meter; Verbij leidt bij EK sprint

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nuis gediskwalificeerd op 1.000 meter; Verbij leidt bij EK sprint

Kai Verbij staat na de eerste dag van de EK sprint aan de leiding. Verbij won zowel de 500 als de 1.000 meter in Collalbo.

Kjeld Nuis reed veruit de snelste tijd op de 1.000 meter, maar de Nederlander werd gediskwalificeerd omdat hij in de eerste binnenbocht op de kilometer een blokje aan de binnenkant raakte.

Ook voor Thomas Krol verliep de eerste dag van de EK sprint niet naar wens. Na een twaalfde plaats op de 500 meter kwam Krol op de 1.000 meter ten val.

Verbij wint 500 meter

Verbij snelde op de 500 meter naar de eerste plek in 35,23 en Nuis liet de klok stilstaan op 35,47, de derde tijd. De Noor Henrik Rukke, vorig jaar veertiende op de WK sprint, nestelde zich met 35,36 tussen de beide Nederlanders.

Het optreden van de Noor Havard Lorentzen viel tegen. De wereldkampioen sprint en olympisch kampioen op de 500 meter kwam niet verder dan de vierde tijd (35,58), terwijl juist de 500 meter zijn sterkste afstand is. Thomas Krol kon op de 500 meter geen potten breken: hij kwam in 36,00 niet verder dan de twaalfde plaats.

Verbij rekent zich nog niet rijk

Verbij was tevreden over zijn 500 meter, maar wilde nog niet op de zaken vooruitlopen. "Ik ben heel blij, maar alles kan nog gebeuren. Ik wil nog drie goede races rijden en dan zien we wel. Het gaat nog spannend worden."
De titelverdediger kwam door de verraderlijke harde wind in Collalbo wel heel ruim uit de laatste bocht. "Het waait best hard en ik kreeg de volle wind mee. Dat was wel even schrikken", sprak Verbij.
Nuis helemaal niet tevreden
Zo tevreden als Verbij was, zo ontevreden was Nuis met zijn derde plek op de eerste afstand. "Het was een heel slechte rit. Mijn opening was goed, maar juist alles wat daarna de hele week goed ging, verpruts ik. Ik reed de slechtste bocht van het jaar."
Ster advertentie
Ster advertentie