Binnenland
BNNVARA

Deze Kerst een Ster van Bethlehem?

foto: Govert Schillingfoto: Govert Schilling
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Kerst een Ster van Bethlehem?

De komende dagen vóór Kerstmis is er bij onbewolkte hemel een mooie en unieke samenstand van planeten te zien: de twee grootste planeten van ons zonnestelsel, Jupiter en Saturnus, staan dan ogenschijnlijk zó dicht bij elkaar, dat ze bijna één heel heldere 'ster' vormen. Over deze 'Ster van Bethlehem' vertelt Govert Schilling in Vroege Vogels.

"Jupiter en Saturnus staan de hele maand al behoorlijk bij elkaar in de buurt, maar maandagavond 21 december hebben ze de kleinste afstand ten opzichte van elkaar", zegt wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Ster van Bethlehem

Deze samenstand is heel bijzonder: "De afgelopen 400 jaar is het niet voorgekomen dat ze zó dichtbij elkaar staan", aldus Schilling. Vanaf de aarde gezien lijken Jupiter en Saturnus elkaar bijna te raken, maar geen paniek: in werkelijkheid staan Jupiter en Saturnus miljoenen kilometers van elkaar verwijderd. Het gaat dus om een optische illusie.

Zo'n samenstand moet zich volgens astronomen ook hebben voorgedaan toen rond het begin van onze jaartelling volgens de Bijbelse vertellingen de drie wijzen de 'Ster van Bethlehem' zagen, die hen de weg wees naar de stal in Bethlehem.

Zelf kijken

Schilling legt uit hoe je de samenstand kunt zien: "Als je het maandagavond wilt proberen, kijk dan waar de zon onder gaat, nu ongeveer het zuidwesten. Wacht dan een uurtje, dan kan het eigenlijk niet missen. Jupiter is de helderste 'ster' die zichtbaar is."

Als je met een goede verrekijker kijkt en die goed stilhoudt, kun je ook de manen van Jupiter zien. Omdat Saturnus er zo dichtbij staat, zijn beide planeten in één verrekijkerbeeld zichtbaar. Met een telescoop kun je ook de ringen van Saturnus zien. "De dagen erna zijn de twee planeten ook zichtbaar, maar staan dan verder van elkaar af", zegt Schilling.

Ster

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie