Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marion Koopmans: 'Boek geen vakanties buiten Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marion Koopmans: 'Boek geen vakanties buiten Europa'

OMT-lid Marion Koopmans drukt Nederlanders op het hart om terughoudend te zijn met het boeken van vakanties buiten Europa. Dat zegt de viroloog bij 1 op 1. Ze nuanceert het beeld dat het einde van het coronavirus in zicht komt. "We zijn gewoon nog lang niet van deze pandemie af."

"Het virus is nog volop in circulatie", licht Koopmans toe. "Door de vaccinaties gaan we in Europa een zomer met meer vrijheden tegemoet, maar andere delen van de wereld hebben de piek in het aantal besmettingen nog lang niet bereikt."

Mutaties

De hoogleraar - die ook lid is van het team van experts van de WHO die onderzoek doet naar het coronavirus - signaleert de opkomst van meerdere mutanten op het coronavirus in de wereld. "Op de plekken waar het virus veel circuleert, ontstaan vanzelf mutaties. Dat is nu ook in India en Brazilië te zien."

Over de mutatie die India in z’n greep heeft en inmiddels ook in Nederland is opgedoken, heeft Koopmans positiever nieuws. "Uit de eerste laboratoria-studies blijkt dat onze huidige vaccins ook bestand zijn tegen de nieuwe Indiase variant."

Mondiaal onder controle

Dat goede nieuws biedt echter geen garanties voor de toekomst. "Zolang het virus onder ons is, zullen nieuwe varianten blijven ontstaan. Het is niet uitgesloten dat er ooit een variant verschijnt die minder goed geremd wordt door de vaccins. Eigenlijk keert het oude leven pas terug als de pandemie mondiaal onder controle is."

Vakantie Europa

Door de verhoogde vaccinatiegraad in Europa voorziet Koopmans dat een vakantie op ons eigen continent wel mogelijk zal zijn. "Maar wel met de nodige beperkingen. Er wordt nu al gesproken over vaccinatiepaspoorten en testbewijzen."

Hoe die beperkingen er ook uit gaan zien, voor de viroloog staat als een paal boven water dat reizen naar exotische bestemmingen deze zomer nog niet wenselijk is. "Dat ga ik zelf in ieder geval zeker niet doen."

OMT-lid Marion Koopmans: boek geen vakanties buiten Europa

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie