Binnenland
BNNVARA

'Duurzame Dinsdag': 'Betrek de bevolking bij het klimaatbeleid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duurzame Dinsdag': 'Betrek de bevolking bij het klimaatbeleid'

De eerste dinsdag van september staat in politiek Den Haag bekend als 'duurzame dinsdag.' Die dag ontvangt minister van klimaat Rob Jetten een koffer vol duurzame ideeën en initiatieven van enthousiaste deelnemers. Niek Mouter van de TU Delft en de startup Populytics deed onderzoek naar de beste manier om de hele bevolking enthousiast te krijgen voor klimaatbeleid.

06-09 Moeten burgers het klimaatbeleid bepalen? - Vroeg!

Hoewel het maatschappelijk debat over klimaatbeleid gepolariseerd kan lijken, valt dat volgens het onderzoek van Mouter wel mee. "Ongeveer 25 procent van Nederland heeft een extreme mening over het klimaat. Dat gaat enerzijds over mensen die sceptisch zijn over elke vorm van klimaatbeleid, en anderzijds zijn dat mensen voor wie het beleid niet ver genoeg kan gaan." Daar tussenin zit volgens Mouter een grote stille middengroep dat driekwart van de Nederlandse bevolking uitmaakt. "Dit zijn mensen met een minder sterke mening, die dus ook minder urgentie voelen om zich te mengen in het debat."

Om er toch achter te komen wat deze groep belangrijk vindt als het gaat om klimaatbeleid, en welk beleid 'scoort', bedacht hij een bijzondere onderzoeksopzet. "We hebben tienduizend mensen op de plek van een Kamerlid gezet," legt hij uit, "waarbij zij zelf het te vormen beleid mochten ontwerpen. Zo kwamen we er ook achter wat mensen belangrijk vinden bij klimaatbeleid."

Quote

De overheid moet met haar communicatie op klimaatbeleid inspelen op de normen en waarden van de bevolking.

Niek Mouter

"Klimaatbeleid heeft vaak een grote invloed op de persoonlijke levenssfeer van mensen", ziet Mouter. "Denk aan kilometerheffing, vleesbelasting, of een windmolen. Het is daarom belangrijk dat voor de mensen goed zichtbaar is dat is dat andere maatregelen maximaal zijn toegepast." Met name die zichtbaarheid ontbreekt nog vaak, constateert hij: "wanneer mensen zien dat hun stuk vlees of autorit duurder wordt, terwijl het lijkt alsof de grote vervuilers ongestoord door kunnen gaan met hun werkzaamheden."

Daarnaast ziet Mouter dat bij klimaatmaatregelen de mogelijkheden niet eerlijk verdeeld zijn over de hoge en lage inkomens; "het beeld is dat beleid vooral voordelig kan zijn voor mensen die zich dat kunnen veroorloven. Voor de mensen die naar de voedselbank moeten is een subsidie voor elektrische auto's geen optie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie