Binnenland
AVROTROS

Online datingfraude in 2 jaar verdubbeld: 'Elke datingsite heeft ermee te maken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Online datingfraude in 2 jaar verdubbeld: 'Elke datingsite heeft ermee te maken'

Je bent online aan het chatten met een leuke man of vrouw, je wordt verliefd, en plotseling begint de ander over geld. Of je even wat wil overmaken. Op deze manier werden vorig jaar 250 mensen opgelicht. In totaal gaat het om 3,7 miljoen euro. John Meuffels is directeur van datingsites Pepper.nl en 50PlusMatch en ook voorzitter bij het Keurmerk Veilig Daten. "Als mensen op het juiste moment benaderd worden, kan het fout gaan", zegt Meuffels in Stax&Toine.

De slachtoffers werden per persoon voor gemiddeld 14.500 euro opgelicht. Het Keurmerk Veilig Daten is samen met de Consumentenbond opgericht. "We hebben binnen het keurmerk afspraken met elkaar gemaakt. En met heel veel software proberen we de fraude tegen te gaan", vertelt Meuffels.

Verblijfplaats Dubai of Maleisië

Ondanks dat zal Meuffels niet zeggen dat het bij Pepper en 50PlusMatch niet gebeurt. "We controleren ook alle inschrijvingen met de hand. We kijken naar wie het zijn, of de inschrijving in correct Nederlands is, of het IP-adres er niet verdacht uitziet." Alle mensen die zich aanmelden op de datingsites krijgen volgens Meuffels ook een mail met een waarschuwing. En als het dan toch gebeurt? "Verdachten worden verwijderd. En ook alle mensen met wie die man of vrouw contact had, worden ingelicht. We adviseren dan het contact te verbreken." Volgens Meuffels hadden die mensen vaak dan ook al een vermoeden dat het niet klopte.

Meuffels heeft inzicht in wie de oplichters zijn. "Het zijn vaak 'mannelijke militairen', of 'construction workers'. En ook landen als Maleisië en Dubai worden vaak genoemd als zogenaamde verblijfplaatsen. Of het paspoort is bijvoorbeeld 'plotseling gestolen'", vertelt hij.

Weglokken naar bijvoorbeeld Facebook

De zogenoemde scammers, oplichters die vragen om geld, proberen slachtoffers vooral weg te lokken van de datingsite. "En dat is het gevaarlijke, want dan hebben wij er geen zicht meer op." Potentiële slachtoffers ziet Meuffels vaak in een soort trance raken.

"Het is heel triest om te zien. Je zegt dan tegen die mensen dat het niet klopt om geld te sturen, maar ze willen het niet geloven en denken dat ze liefde hebben gevonden." Met transparantie, inspanning en nazorg blijft de directeur van Pepper.nl en 50PlusMatch zich inzetten.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie