Binnenland

Ecomodernisten geloven in groen en groei

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ecomodernisten geloven in groen en groei

Ecomodernisten staan voor een schoner milieu, met meer natuur en meer welvaart. En liever kerncentrales dan windmolens. Dit is het credo van een relatief nieuwe groene beweging, dat het ecomodernisme aanhangt. De aanhangers zetten zich af tegen de klassieke milieubeweging.

Intensivering

Het ecomodernisme is in 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. De ideeën van het ecomodernisme stellen dat hoe meer de mensheid haar activiteiten centreert, hoe meer ruimte er vrij komt voor de natuur. Dit komt neer op intensivering op het gebied van landbouw, wonen en energiewinning. Bovendien denken ecomodernisten dat deze intensivering kan zorgen voor een duurzame economische groei die nodig is om miljoenen mensen uit de armoede halen.

Quote

Het ecomodernisme is wat rationeler, vooruitstrevender en optimistischer.

Hidde Boersma
Quote

De ecomodernisten gaan voor de plofkip en voor kernenergie, de klassieke beweging gaat toch iets meer voor de biologische landbouw, wat meer vegetarisch en zon en wind.

Pier Vellinga

Groen en groei

Quote

Als je het landbouwbeleid in Europa echt efficiënt zou indelen, zou je met een zesde van het areaal toekunnen om net zo veel voedsel te produceren als nu. De rest kan dan allemaal natuur worden.

Hidde Boersma

Dit weekend verschijnt het boek, 'Ecomodernisme; het nieuwe denken over groen en groei'. In Vroege Vogels Radio een interview met journalist Hidde Boersma over deze beweging, die aan het boek meeschreef. Ook te gast is klimaathoogleraar Pier Vellinga, prominent en invloedrijk binnen de klassieke milieubeweging. Zijn naam staat onder de open brief van 90 hoogleraren, welke afgelopen maandag is verstuurd naar de coalitieonderhandelaars. Hierin roepen ze het kabinet op Nederland groener te maken.

Ecomodernisten geloven in groen en groei

Quote

De natuur is van zichzelf niet zuinig. En daar ben ik het met deze schrijvers eens. Als je een circulaire economie hebt met zonne-energie en wind, dan hoef je niet meer zo zuinig te zijn want alles gaat toch rond.

Pier Vellinga

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie