Binnenland

'Meer mogelijkheden voor draagmoeders in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meer mogelijkheden voor draagmoeders in Nederland'

[AVROTROS] In Nederland moeten er meer mogelijkheden komen voor draagmoederschap. Ook commercieel draagmoederschap, waarbij draagmoeders worden betaald voor het dragen van een kind van anderen, zou mogelijk moeten worden. Dat stelt de Stichting Wensouders in Radio EenVandaag. Daardoor zouden minder wensouders uitwijken naar ontwikkelingslanden. Dit zou juridische complicaties en ethische dilemma’s voorkomen stelt de stichting.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Staatscommissie Herijking ouderschap, is het daar niet mee eens. Commercieel draagmoederschap is geen goed idee in Nederland, concludeerde zijn commissie. Wel moeten er meer mogelijkheden komen voor niet-commercieel draagmoederschap. "Draagmoeders als zodanig moet onder zeer strenge voorwaarden wel mogelijk worden want dan voorkom je dat mensen naar het buitenland gaan om daar met misbruik van vrouwen een kind te krijgen en naar Nederland te halen."

voor Radio 1

Draagmoederschap is vandaag in het nieuws omdat bekend werd dat een Amsterdams homo-stel in een juridisch drama verwikkeld is geraakt toen hun draagmoeder in Cambodja zwanger was. De regering daar heeft plots draagmoederschap verboden en dus moesten zij met hulp van de Nederlandse Ambassade hun kind via Singapore naar Nederland halen.

Meer mogelijkheden in Nederland moet voorkomen dat wensouders naar het buitenland reizen en in ‘dubieuze’ landen draagmoeders vinden. Aan een dergelijke route kleven namelijk te veel juridische en ethische bezwaren.

Sarah Haaij is onderzoeksjournalist en heeft in Thailand en Cambodja onderzoek gedaan naar het fenomeen draagmoederschap. Zij en haar collega Marlies Pilon, die in Georgië onderzoek deed, hebben een beurs gekregen van Free Press Unlimited. Lees hier het artikel dat zij schreven voor One World.

Commercieel draagmoederschap in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie