Binnenland
EO

Rob de Wijk is tegen politieke spelletjes bij aanpak corona: 'Kamer moet in crisis achter de leider gaan staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Wijk is tegen politieke spelletjes bij aanpak corona: 'Kamer moet in crisis achter de leider gaan staan'

Het parlement moet in crisistijd terughoudend zijn in het ter discussie stellen van kabinetsbeleid. "Zoals dat kamerdebat vorige week ging, dat kan echt niet", zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk in Dit is de Dag.

Hij pleit voor een eensgezinde aanpak. "In kritische situaties als deze ga je achter je leider staan. Als een brand moet worden geblust dan moet niet een heel peloton brandweermannen gaan discussiëren over wat de beste aanpak is."

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer voor de tweede keer in een week tijd over de corona aanpak van het kabinet. De Wijk vindt dat te veel: "Ik vond het ook veel te lang duren, en dacht: wordt het niet eens tijd dat ze de crisis gaan beheersen? En dan zie je ook hoeveel moties er in worden gediend, en honderden Kamervragen: voor wie doe je dat nou?"

Jaap van Dissel als president

SP-Kamerlid Maarten Hijink is het oneens: "Als heel Europa de brand blust met water maar wij met poeder, dan kun je daar best een vraag over stellen", reageert hij.

"We hoeven niet op de stoel van de experts te gaan zitten, maar het is wel onze taak om vragen die leven in de bevolking, te stellen: en het kabinet bij te sturen. Als we geen vragen mogen stellen, dan kunnen we beter Jaap van Dissel uitroepen tot president."

De juiste toon

Volgens Roderick van Grieken van het Nederlands Debat instituut is de rol van de Tweede Kamer ook in crisistijd belangrijk, maar het vraagt momenteel wel om een andere toon. "Het debat wordt nu anders aangevlogen dan normaal. Het is minder persoonlijk, minder politiek en ook meer gericht op constructief nadenken over de goede richting. In plaats van alleen maar tegengas geven."

De toon van het debat van vandaag vond Van Grieken duidelijk anders dan vorige week. "Wie 180 graden gedraaid is, is Baudet. Vorige week claimde hij nog de waarheid in pacht te hebben, nu gaat het erom: hoe gaan we het verder aanpakken?"

Hoe voer je debat in tijden van crisis?

Ster advertentie
Ster advertentie