Binnenland
BNNVARA

Ooievaars overwinteren in Nederland

foto: Vroege Vogels \ Pieterbjfoto: Vroege Vogels \ Pieterbj
  1. Nieuwschevron right
  2. Ooievaars overwinteren in Nederland

In deze koude dagen verlangen we naar warmte. Ooievaars doen dat gewoonlijk ook. Van nature vliegen zij namelijk naar het warmere en voedselrijkere zuiden van Europa. Maar het lijkt alsof de oudere ooievaars steeds opportunistischer worden. In de winter kom je daarom steeds vaker groepen ooievaars tegen die in Nederland overwinteren. Daarover vertellen medewerkers van STORK in Vroege Vogels.

Als de ooievaar nog maar heel jong is, trekt hij al naar het voedselrijke zuiden. Maar naar mate de ooievaar ouder wordt, lijkt hij steeds vaker in het wat koudere Nederland de winter door te brengen. Zeker in een zachte winter vinden de vogels voldoende regenwormen. Of ze groeperen in de buurt van een afvalstort, zoals op de foto, in dit geval aan de rand van de gemeente Oss. Daar klit een groep van ongeveer 85 ooievaars samen.

Wintertelling dit weekend

Dit weekend, 12 en 13 januari 2019, is de jaarlijkse wintertelling. Tijdens de telling wil STORK (Engels voor 'ooievaar', maar het staat ook voor Stichting Ooievaars Research en Knowhow) meer te weten komen over hoeveel ooievaars er in de winter hier blijven. En ook of dit er inderdaad steeds meer zijn. Waarnemingen en tellingen kunnen doorgegeven worden op ooievaars.eu of waarneming.nl.

Afgelopen zomer maakte Hans Verbeek deze mooie beelden van jonge ooievaars

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie