Binnenland
AVROTROS

Kinderombudsman: 'IS-kinderen hadden drie jaar geleden al naar Nederland moeten komen’

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsman: 'IS-kinderen hadden drie jaar geleden al naar Nederland moeten komen’

Dat Nederland twaalf IS-vrouwen en hun 28 kinderen uit Noord-Syrië terughaalt, had volgens kinderombudsman Margrite Kalverboer drie jaar geleden al moeten gebeuren. Dat zegt Kalverboer in MISCHA!. "Dit voelt niet als triomf. Nu komen ze naar Nederland omdat ze de minister zegt: de ouders moeten bestraft worden."

#152 - Margrite Kalverboer - MISCHA!

Het traject dat deze kinderen ingaan? Kalverboer: "De moeders gaan in detentie of voorlopige hechtenis en de kinderen naar een instelling waar ze gesloten zullen zijn, geobserveerd worden en tot rust kunnen komen. Dan wordt gekeken wat er aan behandeling en opvang nodig is."

Groeiachterstanden en glasscherven onder de huid

Hoewel Kalverboer zelf niet heeft gezien hoe kinderen in IS-kampen opgroeien, heeft ze daarover wel contact gehad met de Vlaamse kinderombudsman. "Van die bevindingen ben ik erg geschrokken. Kinderen hadden groeiachterstanden die eigenlijk niet meer in te halen waren. Ze hadden granaatscherven onder de huid. Ze zaten in de onveiligheid, tussen mensen die erg geradicaliseerd waren en de dienst uitmaakten."

In uiterste gevallen zou je zelfs kinderen moeten ophalen en dus scheiden van hun moeder, vindt Kalverboer. "Dat is ongelooflijk ingrijpend. Maar dat doen wij in Nederland ook, als we denken: deze moeder kan haar kind niet verzorgen. We zeggen bij kinderen die hier opgroeien: de eerste duizend dagen zijn zo belangrijk voor de ontwikkeling. Maar bij deze kinderen doen die eerste duizend dagen er kennelijk niet toe."

Kalverboer: "Als ik denk waarin ik tekort ben geschoten dan is dit een groep waar ik vrijwel direct of als eerste aan denk. Ik vond het ook ongelooflijk kortzichtig. Je weet dat dit kinderen zijn die hier uiteindelijk komen, dus voor hun eigen ontwikkeling en de samenleving is het ontzettend belangrijk ze te ondersteunen."

#152 - Margrite Kalverboer - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie