Binnenland
KRO-NCRV

Van Ark stelt groep gerust die compensatie misloopt voor kinderopvang

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Ark stelt groep gerust die compensatie misloopt voor kinderopvang

De duizenden ouders die menen dat ze niet krijgen waar ze recht op hebben aan compensatie voor de eigen bijdrage voor de kinderopvang, kunnen contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat zegt Tamara van Ark in 1 op 1, op haar laatste dag als staatssecretaris van Sociale Zaken. "Dan kijken we ernaar."

570.000 gezinnen krijgen die compensatie vandaag op hun rekening gestort. Duizenden ouders zouden volgens de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) te weinig krijgen. "We gaan uit van peildatum 6 april en de maximum-uurprijs in de kinderopvang", verklaart Van Ark het mogelijke verschil tussen verwachting en de uiteindelijke compensatie.

"We weten dat er mensen zijn die meer terugkrijgen dan ze hebben betaald, en mensen die wat minder terugkrijgen. Dus als het nou heel erg afwijkt, neemt dan contact op met de SVB, die de regeling uitvoert. Dan kunnen we kijken."

Voor 3300 ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen maar wel kosten hebben gemaakt, is er nog geen regeling. Van hen wordt nog wat geduld gevraagd voor een compensatieregeling. "Dat moeten we goed uitzoeken, die groep is heel divers. Als ministerie hebben gezegd: laten we daar nou niet op wachten, anders moeten die 570.000 er wachten tot we dat hebben uitgezocht." Maar aan een regeling voor die ouders wordt dus gewerkt: "Ik ben erop aan het studeren of het kan, en zo ja: hoe dan."

Morgen minister

Van Ark zwaait vandaag af als staatssecretaris van Sociale Zaken. Vanaf morgen is ze minister van Medische Zorg en Sport. Van Ark volgt op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport Martin van Rijn op, die na het vertrek van Bruno Bruins een paar maanden op persoonlijke titel bijsprong om het kabinet uit de brand te helpen in de coronacrisis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie