Binnenland
MAX

Waarom 'microslaapjes' gevaarlijk kunnen zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 'microslaapjes' gevaarlijk kunnen zijn

Een microslaapje is misschien een van de oorzaken waarom twee schepen eind 2021 met elkaar in botsing kwamen bij Texel. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar wat is een microslaapje? Dat legt Ysbrand van der Werf uit in Villa VdB, hij is neurowetenschapper en voorzitter van de Nederlandse en Europese vereniging voor slaap- en waakonderzoek.

Wat zijn microslaapjes?

Zelf heeft Van der Werf het liever over slaapaanvallen. "Meestal wordt het veroorzaakt door moeheid en slaapgebrek. Als je bijvoorbeeld een jetlag hebt, een slechte nacht hebt gehad of als je een saaie taak aan het doen bent en je hebt slecht geslapen, dan kan het gebeuren dat je kortdurend in slaap valt. Het kan ook door narcolepsie of ernstige apneu komen", legt hij uit. Het duurt soms korter dan een seconde, maar maximaal 30 seconden. En je slaapt dus echt, zegt Van der Werf: "Een microslaapje is een soort hersenknipper. Dus je hebt een kort moment waarin je even afgesneden lijkt van de werkelijkheid."

Gedeeltelijke slaap

Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld in het verkeer of bij het gebruik van zware apparatuur. "Het klassieke voorbeeld is dat van de vrachtwagenchauffeur die te lang doorrijdt. Daarom mogen die ook echt niet te lang rijden." In schepen zit een wachtalarm. Dat is een knop die een schipper moet indrukken om aan te tonen dat hij of zij wakker is. Maar die kan ook op een soort 'automatische piloot' uitgedrukt worden, zegt Van der Werf. "Het kan gedeeltelijke slaap zijn. Dus dan slapen de hersenen niet helemaal, maar een deel van de hersenen slapen lokaal. De andere delen van de hersenen werken dan wel."

Bijslapen

Wat er tegen te doen is? Voldoende slapen 's nachts. Of, bij bijvoorbeeld het uitvoeren van een saai of eentonige taak, zorg er dan voor dat je dan een praatje maakt, naar de radio luistert of iets anders actiefs doen. Zo hou je de aandacht erbij. Een powernap kan ook, als daar de mogelijkheid voor is. Van der Werf: "Het is altijd goed om de accu zo op te laden. Maar niet iedereen is in staat om even te liggen en zomaar weg te zijn."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie