Naar homepage
Binnenland

Speciaal team gaat ziekenhuizen helpen bij cyberaanval
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciaal team gaat ziekenhuizen helpen bij cyberaanval

De websites en computersystemen van veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn onveilig. Uit verschillende rapporten blijkt dat er regelmatig privacygevoelige informatie weglekt, dat websites onvoldoende beveiligd zijn en systemen geblokkeerd raken door gijzelsoftware.

Daarom kunnen ziekenhuizen en ggz-instellingen vanaf vandaag gebruikmaken van een zogenoemde zorg-CERT, een Computer Emergency Respons Teamvan zes specialisten dat nauw samenwerkt met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Deze helpdesk gaat de ziekenhuizen ondersteunen als er zich incidenten voordoen. Tot nu toe zijn er 36 instellingen bij dit initiatief aangesloten.

Interessant doelwit

Volgens directeur Nienke van den Berg van zorg-CERT lijkt de zorg een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen. Er zijn veel persoonlijke en vertrouwelijke gegevens te halen."Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld last hebben van datalekken waarbij gevoelige patiƫntgegevens worden gelekt of getroffen worden door aanvallen van buitenaf waardoor bijvoorbeeld apparatuur niet meer gebruikt kan worden."

De helpdesk heeft een startsubsidie van het ministerie van Volksgezondheid gekregen. Op termijn is het idee dat de deelnemende instellingen de desk gaan betalen. "Ik ben heel verheugd over dit initiatief," zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof. "Ik zie dat ziekenhuizen op het gebied van IT-beheer nog veel moeten doen. De zes medewerkers van de zorg-CERT zijn een doekje voor het bloeden, maar het is natuurlijk een goede ontwikkeling."

Ster advertentie
Ster advertentie