Binnenland
AVROTROS

De aaibare koala is een donatiekanon, het zeehondje was dat eerder ook

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De aaibare koala is een donatiekanon, het zeehondje was dat eerder ook

Beelden van Australische koala's met brandwonden gingen afgelopen week de hele wereld over. De beestjes raakten gewond bij de vele bosbranden in het land. Een online donatieactie die is opgezet om de dieren te helpen, blijkt nu een groot succes. In Eerder Gehoord in Radio EenVandaag blikken we terug op een moment een ander dier dat ook hielp mensen te doneren.

Vanuit de hele wereld komt er geld binnen voor de aaibare koala's, nu al ruim 1,1 miljoen Australische dollar, omgerekend bijna 700.000 euro. Eind jaren 70 was er een ander dier dat zo'n 'donatiekanon' bleek: de zeehond. Milieuorganisatie Greenpeace voerde campagne met filmpjes van schattige zeehondjes die werden neer geknuppeld, om de commerciƫle jacht op zeehonden tegen te gaan.

Ongeorganiseerd zootje

Gijs Thieme was destijds machinist op de Rainbow Warrior, het eerste schip van Greenpeace. "En in die tijd betekende dat ook dat je meedeed aan de acties. We waren eigenlijk een ongeorganiseerd zootje, een grote familie, heel avontuurlijk en gezellig."

Thieme voer naar de oostkust van Canada om daar de opgejaagde jonge zeehondjes te beschermen. "Die zijn 6 weken oud en hebben dan nog een mooi wit vel, waar jagers op uit zijn. Door met verfspuitbussen hun witte velletjes groen en rood te spuiten was het voor de jagers niet meer aantrekkelijk om ze te doden."

Symbolische reddingsactie

Toch zijn er door die bewuste actie niet veel zeehonden gered, denkt Thieme. "Ik denk dat wij er misschien zo'n 7 tot 8 gered hebben, dat was meer symbolisch. Het werkte vooral voor de camera's, want het ging natuurlijk om de beelden." Die beelden gingen de hele wereld over en hebben een enorme geldinzamelingsactie teweeggebracht. "We konden daarmee zelfs een nieuw schip kopen," blikt Thieme terug.

Thieme vindt het jammer dat Greenpeace is gestopt met het actievoeren tegen de zeehondenjacht. "Dit soort dingen moet je bijhouden, bij de les blijven. Je moet ook de politiek er op aan blijven spreken."

Aaibare koala is donatiekanon

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie