Binnenland
NOS

Het werk van Anton Pieck: 'Toen oubollig, nu cultureel erfgoed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het werk van Anton Pieck: 'Toen oubollig, nu cultureel erfgoed'

Op het grote, heldere scherm van haar vormgeverscomputer zag Paulien Schoof pas goed wat voor moois Anton Pieck maakte tijdens zijn leven. Ze verzamelde zijn tekeningen en de bijbehorende verhalen voor een nieuw boek dat deze maand verscheen.

Pieck (1895-1987) tekende taferelen uit de 18e en 19e eeuw. "Ik ben vroeger vaak genoeg naar een poffertjeskraam geweest", zegt Schoof in NOS Met het Oog op Morgen. Maar zoals Pieck die tekent, kent ze er geen. "Als je goed kijkt, zie je een dame die viool staat te spelen bij de kraam. Er was vroeger livemuziek bij. Dat wist ik niet en dat vind ik zo leuk aan die platen."

"Zijn hele leven heeft hij gewijd aan tekenen. Hij was een enorme perfectionist en was ontzettend productief." Tegelijkertijd leefde Pieck in een tijd die niet bij zijn tekeningen paste. Schoof: "Hij had helemaal niks met televisie, auto's, flats en techniek."

Maar, denkt Schoof, het werk van Pieck past juist ook in deze tijd. "Onze generatie kent hem van het Sprookjesbos, maar ik denk dat het nu van oubollig, meer geschiedenis wordt." Pieck tekende beroepen van vroeger die niet meer bestaan. "Dat hoort bij ons land en bij onze cultuur."

'Was getekend Anton Pieck'

Ster advertentie
Ster advertentie