Binnenland

Red Team: Sluit grenzen en leg vliegverkeer plat

KRO-NCRV
foto: 1 op 1foto: 1 op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Red Team: Sluit grenzen en leg vliegverkeer plat

Morgen komt het Red Team met een nieuw advies voor een strenge lockdown voor minimaal vier weken. Met als opvallende aanbeveling om Nederland echt op slot te gooien. "Sluit de grenzen", vertelt Red Team-lid Ginny Mooy bij 1 op 1. En dan inclusief onze luchthavens: "Leg het vliegverkeer plat."

"Zo streng en snel mogelijk." Dat is hoe een nationale lockdown er volgens Mooy uit zou moeten zien. "Alleen voor eerste levensbehoeftes en mensen in vitale beroepen zoals de zorg mag men dan nog de deur uit. Het liefst vanaf morgen." Op de vraag of dat niet op de lock downs lijkt die we eerder in Italiƫ en Spanje zegen, is het antwoord van Mooy volmondig 'ja.' En daar zou dan wat haar betreft ook de sluiting van de grenzen bij horen, behalve voor strikt noodzakelijke reizen.

De oproep van het Red Team komt precies op het moment dat de RIVM-cijfers voor het eerst sinds de tweede golf een afvlakking van het aantal weekbesmettingen laten zien. Daarbij komt dat pas vanaf volgende week, zo is de verwachting, de effecten van de eerder genomen maatregelen inzichtelijk zijn. Daarom de vraag: bent u niet te vroeg? "Te vroeg? Nee, veel te laat!" Mooy wijst daarbij op het hoge aantal besmettingen. Een te hoog aantal om te volgen via bron- en contactonderzoek (bco). Precies dat bco is volgens de antropoloog essentieel om weer veilig uit een lockdown te komen en te blijven.

Alleen met een korte strenge lockdown is het volgens Mooy mogelijk om het virus echt onder controle te krijgen. "Nu blijven we met het besmettingsniveau schommelen tussen ernstig en zeer ernstig. Daarmee blijven we van lockdown naar lockdown gaan." Anderzijds zou het nodig zijn om perspectief te bieden. "Uit deze halve lockdown komt heel veel schade. En zelfs RIVM-baas Jaap van Dissel geeft aan dat het wel eens tot december kan duren. Dan wordt dat dus januari." Volgens Mooy ontbreekt daarmee enig perspectief, en dat is schadelijk voor het draagvlak.

Het Red Team is een groep van onafhankelijke brede groep experts gericht op preventie en bestrijding van de COVID19-pandemie in Nederland. Eind juli werd het Red Team opgericht met als doel kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) scherp te houden. Onder meer door het presenteren van andere inzichten en alternatieve keuzes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie