Naar homepage
Binnenland

Vertrouwt het RIVM te veel op onze eigen verantwoordelijkheid nu cijfers stijgen?
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwt het RIVM te veel op onze eigen verantwoordelijkheid nu cijfers stijgen?

Het aantal besmettingen met het coronavirus is vorige week bijna verdubbeld. Toch vindt het RIVM het niet nodig om het Outbreak Management Team nu bij elkaar te roepen en vertrouwt het instituut sterk op onze eigen verantwoordelijkheid. Ook de veiligheidsregio's reageren afwachtend. Vertrouwt het RIVM te veel op de verantwoordelijkheid van de burger nu de cijfers weer stijgen?

"Ik denk dat ze het nog een week aankijken en als er dan weer een verdubbeling is, denk ik dat ze opnieuw samenkomen. Ik merk dat er heel veel vraag is naar informatie en ik denk dat het RIVM die informatie dan moet gaan geven", zei Marc Bonten in Nieuws en Co. Hij is arts-microbioloog, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten bij het UMC Utrecht en is de afgelopen maanden vaak aangeschoven bij het OMT.

Vroeg opgemerkt

"We zien een duidelijke toename van verspreiding, vooral onder jongeren. Daar hadden we rekening mee gehouden bij de versoepelingen, maar als het dan toch gebeurt, is het even schrikken. We zitten er echt bovenop en daarom zien we ook die verspreiding bij jongeren waar we niks van zouden merken als we alleen naar ziekte zouden kijken. We merken dat vroeg op en dat maakt ons alert", aldus Bonten.

Nog geen extra druk op de zorg

De extra besmettingen zorgen volgens hem nog niet voor extra druk op de zorg: "We zien nog geen toename van mensen die ziek zijn, dus we zijn nog heel vroeg in wat de nieuwe epidemische verheffing is. We zien het eigenlijk gebeuren voor mensen effectief ziek worden. Er is nog alle mogelijkheid om dit te keren, maar als dat niet stopt dan is het onvermijdelijk dat er weer kwetsbare ouderen besmet gaan worden."

Handhaven maatregelen

Eerder al liet de politie weten dat ze na 1 juni het handhaven losgelaten hebben, maar daar moeten we volgens Bonten toch voorzichtig mee zijn: "Op dit moment is er nog geen echte reden om extra maatregelen te nemen of het OMT bij elkaar te roepen. We hebben een beleid en we moeten uitzoeken waar die toename aan te wijten is. Het lijkt sterk gerelateerd aan uitbraken onder jongeren. De maatregelen die we hebben zijn in principe goed, maar ze moeten wel opgevolgd worden. Er is gerekend op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Dat heeft tot nu toe goed gewerkt en ik hoop dat dat blijft werken. Er is extra scherpte nodig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie