Binnenland

Ondanks bezuinigingen zijn er meer kunstenaars bijgekomen in Nederland

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks bezuinigingen zijn er meer kunstenaars bijgekomen in Nederland

Vroeger waren er veel regelingen en subsidies zodat kunstenaars zich konden ontwikkelen, maar voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft er daar in 2012 veel van afgeschaft, omdat er bezuinigd moest worden in de kunstsector.

Uit cijfers blijkt nu dat de zelfredzaamheid van kunstenaars daardoor groter is geworden. Er zijn door de bezuinigingen niet minder, maar juist meer kunstenaars geregistreerd in Nederland, vertelt programmamaker Sabina Baak in WNL Op Zaterdag.

Twintig procent kunstenaars heeft bijbaan

Maar om rond te komen moet er soms wel geschraapt worden. Uit de cijfers blijkt dat de helft van de kunstenaars minder dan 30.000 euro bruto per jaar verdiend en 1 op de 5 kunstenaars hebben een bijbaan om zichzelf te kunnen onderhouden.

Sabine Baak: "We hebben kunstenaars gesproken die in hun vrije tijd menukaarten maken voor restaurants of geboortekaartjes en dan halverwege de dag zetten ze de knop om en dan springen ze op de fiets naar hun atelier om daar hun autonome kunst te maken."

Komende week is er in WNL's Stand van Nederland meer te zien en te horen over de zelfredzaamheid in de kunst. Woensdagavond, 20.25 uur op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie