Binnenland
NOS

Subsidie voor verduurzaming huizen in Gronings dorp Ten Post

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Subsidie voor verduurzaming huizen in Gronings dorp Ten Post

Bewoners van het Groningse dorp Ten Post kunnen een subsidie van 28.000 euro krijgen om hun woning te verduurzamen. Het gaat om huizen in het aardbevingsgebied die niet in aanmerking komen voor sloop of nieuwbouw.

Het verduurzamingsproject is een pilot van de gemeente Groningen, waar Ten Post onder valt. Volgens wethouder Inge Jongman geven bewoners al vijf jaar aan dat ze graag iets met duurzaamheid in het dorp willen doen, licht ze toe in het NOS Radio 1 Journaal. “Wij hebben gezegd: we kunnen heel lang wachten tot er iets gaat gebeuren, maar wij gaan nu daadwerkelijk iets doen voor deze inwoners, waardoor 204 huizen verduurzaamd kunnen.”

Tweedeling

Volgens Jongman is de verduurzamingssubsidie belangrijk om een tweedeling in het dorp te voorkomen. “Er zijn voorbeelden van straten waarbij de even nummers een nieuw energieneutraal huis hebben gekregen en de oneven nummers niet, omdat ooit in het verleden een arbitraire scheidslijn is getrokken. Op basis van nieuwe normen kunnen die mensen dan niet meer een nieuw huis krijgen, terwijl het hetzelfde type huis is. Ik kan het niet uitleggen.”

“Je wilt niet dat de ene kant van het dorp heel weinig energiekosten betaalt en de andere helft daar als het ware tegenaan kijkt met een tochtig huis dat niet verduurzaamd is. We weten allemaal in deze tijd hoe duur het is als je rekening heel hard oploopt.”

Ereschuld

De parlementaire enquêtecommissie over de Gaswinning in Groningen was gisteren hard en duidelijk in haar oordeel: De belangen van de Groningers zijn stelselmatig genegeerd bij de gaswinning in hun provincie en Nederland heeft een ereschuld aan de Groningers.

Jongman ziet een hoop leed in haar provincie. “Overal in het hele gebied zie je het leed van ongelijkheid. Overal zie je de verschillen, dat is echt nog een heel groot vraagstuk. De emotionele schade is ook enorm. Daarom is mijn stelling de versterking meer is dan alleen stenen.”

Eerste stap

Hoewel de bewoners van Ten Post geholpen worden zijn er nog veel andere dorpen in Groningen waar dit soort regelingen nog niet zijn. Jongman ziet deze pilot dan ook nadrukkelijk als een eerste stap. “Het is een begin, we doen wat we kunnen en hopelijk is het een voorbeeld voor de rest van de provincie.“

“Met het rapport van gisteren in de hand en alles wat daar gezegd is vinden wij dat die ereschuld wel ingelost moet worden. We willen echt een stap verder zetten voor heel veel meer inwoners.”

Wethouder Groningen over pilot tegen aardbeving-ongelijkheid

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie