Binnenland
AVROTROS

Giftige stof in kinderservies van bamboe en plastic: 'Weg ermee'

foto: NVWAfoto: NVWA
  1. Nieuwschevron right
  2. Giftige stof in kinderservies van bamboe en plastic: 'Weg ermee'

Duurzaam servies, gemaakt van bamboe en melamine-kunststof, dat vaak wordt gebruikt voor kinderbordjes, licht campingservies en 'to go' koffiebekers mag per direct niet meer worden verkocht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het vrijkomen van een giftige stof met kans op nare bijwerkingen bij jonge kinderen.

"Bij dit soort servies kan de schadelijk stof formaldehyde vrijkomen, dat kan zorgen voor maagirritatie en maagzweren", legt Expert voedselveiligheid en etikettering Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum uit in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Per direct uit de handel

De producten worden vaak verkocht onder de noemer ‘bamboe’, maar in de praktijk blijkt dat het product bestaat uit melamine kunststof waar bamboevezels aan toe zijn gevoegd. Op basis van signalen uit de Europese Unie heeft de NVWA daarom een eigen verkennend onderzoek gedaan naar dit soort servies.

Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft na recent onderzoek geconcludeerd dat bij een aantal van de 'bamboe' mokken, kommen en bekers te veel formaldehyde vrijkomt en de effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten.

Met deze wetenschap roept de NVWA winkels die servies van melamine met bamboe- of maïsvezels verkopen op om hun producten per direct uit de handel te halen.

Waar herken je servies van bamboe of maïs aan?

Het risico geldt met name voor baby's en kleine kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar, vanwege hun lage lichaamsgewicht. Heb je al servies van melamine in combinatie met maïs of bamboe in huis? Van der Vossen: "Dan adviseren wij om die producten uit voorzorg niet meer te gebruiken."

Het staat helaas niet altijd op het product of je te maken hebt met een product melaminekunststof in combinatie met bamboe of maïs. "Wel kun je het herkennen aan een aantal kenmerken", legt Van der Vossen uit. "Servies van bamboe of maïs is vaak wat doffer of mat. Het is heel hard materiaal waar je de vezels in ziet zitten."

Er geen reden tot paniek als je dit soort servies in huis hebt. "In heel veel gevallen zal er niet veel gebeuren. Pas bij als er een hoge concentratie formaldehyde vrijkomt is het schadelijk. Zodra je de producten niet meer gebruikt, zullen de klachten ook direct weggaan."

Wat is een duurzaam alternatief?

Je hebt ook servies dat gemaakt is van honderde procent melamine kunststof. Dit servies is vaak heel licht en glanzend. Hiervan luidt het advies om het servies niet te gebruiken voor warm eten en drinken voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Als duurzaam alternatief kun je volgens Van der Vossen het beste kiezen voor servies van steen of keramiek. Dat is wellicht niet altijd even praktisch voor jonge kinderen. Gelukkig bestaat er ook nog ander herbruikbaar servies van plastic, waarbij de stof formaldehyde niet vrijkomt.

Wel adviseert Van der Vossen om altijd goed naar de gebruiksaanwijzing te kijken. "Niet al het plastic servies is geschikt voor het opwarmen van eten of drinken in de magnetron."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie