Binnenland
KRO-NCRV

Zo wil Bakkeveen het allergezondste dorp van het land worden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo wil Bakkeveen het allergezondste dorp van het land worden

Het Friese plaatsje Bakkeveen heeft zichzelf als doel gesteld om een 'Bloeizone' te worden, naar het voorbeeld van Blue Zones. Dat zijn plaatsen waar mensen erg oud worden, maar belangrijker nog: gezond oud. Verslaggever Anne van der Veen verblijft voor Spraakmakers een week in het dorp.

Nog geen tweeduizend inwoners heeft Bakkeveen, geklemd tussen Heerenveen en Groningen. Een Blue Zone, wil het dorp worden, waar mensen gezond oud worden. Op zich heeft het dorp alles in huis om een gezond dorp te zijn: zoals het een blauwe zone (of 'bloeizone') betaamt, ligt het midden in de natuur, er is veel gemeenschapszin en de inwoners wandelen en tuinieren veel.

Toch is 52 procent van de Bakkeveners nog te zwaar en worden de bewoners er gemiddeld niet ouder dan in de rest van Nederland. En daar willen ze verandering in brengen.

"Ik sport helemaal niet", vertelt Geert. "Wandelen, fietsen en moestuinen - daar kom je al heel ver mee." De chronisch zieke Partick is enthousiast over werken in de moestuin. "Ik ben veel vrolijker. Ik zie de dingen in het leven weer positief in."

Luister naar aflevering 1:

Video niet beschikbaar

Op de tweede dag van Anne's verblijf in het dorp, ondergaat ze een fitheidstest. Die wordt minstens een keer per jaar afgenomen, om te kijken hoe het ervoor staat.

Niet iedereen valt voor die test te porren. "Ik wil ook niet weten wat er dan allemaal naar boven komt", vertelt Koen. Toch is hij wel meer met zijn gezondheid bezig door de ambities van dorpsgenoten. "Het triggert wel. De lokale krant staat vol met tips."

Luister naar aflevering 2:

De missie van Bakkeveen begon bij huisarts Jon Brouwers. Zij wil heel Bakkeveen door leefstijlverandering van de medicijnen afkrijgen. "Het is een lange adem", zegt de huisarts. "Ik heb mezelf 25 jaar gegeven. Het gaat om gedragsverandering en dat gaat niet heel snel."

Luister naar de reportage waarin Anne de huisarts bezoekt en schrikt van een bloedsuikertest.

Luister naar aflevering 3:

Verslaggever Anne loopt al een paar dagen rond in het dorp en begint de dag sportief, zoals een het echte Bakkeveense betaamt. "Verslag doen in je badpak, dat is weer eens wat anders." Op naar het buitenzwembad, waarvan het best bijzonder is dat zo'n klein dorp er een heeft.

Luister naar aflevering 4:

Video niet beschikbaar

Luister vrijdagochtend 2 juli omstreeks 10.30 uur naar Spraakmakers voor een achtergrondgesprek over gezonder leven. Pim Assendelft (hoogleraar preventie in de zorg) en Stine Jensen (filosoof) schuiven aan.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie