Binnenland
NOSNTR

Slecht mobiel bereik in nieuwbouwhuizen: buiten op een bankje bellen

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Slecht mobiel bereik in nieuwbouwhuizen: buiten op een bankje bellen

Sommige bewoners die naar een nieuwbouwhuis zijn verhuisd, komen er al snel achter: mobiel bellen in huis lukt opeens niet meer. De oorzaak? Huizen worden tegenwoordig zo goed geïsoleerd, met dikke betonnen muren en driedubbele ramen, dat het mobiele signaal niet meer tot binnen doordringt.

Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom, woont zelf in een nieuwbouwwoning: "Mijn mobiele bereik in huis is redelijk, maar ook bij mij doet hij het af en toe niet." De vaste telefoonlijn houdt Spijkerman daarom in ere.

"Ik kan niet gebeld worden of zelf bellen in huis"

Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Consumenten zijn inmiddels zo gewend geraakt aan het mobiele bellen, dat ze afscheid namen van hun vaste lijn. Totdat ze naar een nieuwbouwhuis verhuisden. Zoals Willem Enklaar uit Zeist. "Sindsdien hebben we eigenlijk alleen bereik aan de voorkant, rechts in de hoek. Wat wij hebben gedaan is weer een vaste telefoonlijn aanschaffen. En dat heeft ook voordelen. Het leuke van een vaste lijn is: als die belt kan iedereen opnemen. Zo leren de kinderen ook hoe dat moet, de telefoon opnemen."

'Geen oplossing'

Zijn overbuurman Leo Mooij ervaart alleen maar nadelen aan het slechte mobiele bereik. "Ik werk veel thuis en dan is het heel erg lastig als je niet mobiel bereikbaar bent. Het betekent dat ik buiten op een bankje moet bellen. Mijn provider Telfort heeft me gezegd dat er geen oplossing is."

Ook KPN en T-Mobile hebben op dit moment nog geen oplossing voor hun klanten. Volgens Stijn Wesselink van KPN is zijn bedrijf wel bezig met een pilot om bellen via wifi mogelijk te maken. "Wij denken dat we dat in de tweede helft van 2018 stapsgewijs kunnen aanbieden aan onze klanten."

'Klanten tevreden'

T-Mobile is dat ook aan het testen, maar woordvoerder Richard Marijs kan nog niet zeggen wanneer de klanten daarvan kunnen profiteren. "Wij willen dat de kwaliteit goed genoeg is voordat we het gaan aanbieden. En zover zijn we nog niet."

Tele2 en Vodafone bieden het mobiel bellen over wifi al wel aan. "Onze klanten laten weten er tevreden mee te zijn", zegt Richard Mes van Vodafone. "Het maakt overigens wel uit hoe krachtig het netwerk in huis is. Als de wifi niet zo sterk is, gaat het bellen over wifi ook minder goed."

112

Maar bellen over een draadloos netwerk heeft ook een nadeel, vertelt Peter Spijkerman van het Agentschap Telecom. "Je kunt er niet mee bellen naar 112. Tenminste: als je naar 112 belt moeten er verplicht locatiegegevens worden meegestuurd., zodat de mensen van 112 - als je niet meer in staat bent om te praten - toch meteen kunnen zien waar je bent. En dat werkt nog niet bij bellen via wifi."

Consumenten die al googelend de gsm-versterker ontdekken en denken daarmee een oplossing te hebben gevonden voor het slechte mobiele bereik, hebben het mis. "Gsm-versterkers zijn illegaal", zegt Spijkerman. "Het versterkt het signaal wel tussen de antenne van de provider en het huis. Maar het devalueert het netwerk van de provider zelf."

Het Agentschap Telecom heeft de gegevens opgevraagd van de kopers van de gsm-versterkers. Zij zullen een brief krijgen waarin ze gewaarschuwd worden dat ze illegale apparatuur hebben gekocht. Mochten ze deze blijven gebruiken, dan kunnen ze rekenen op een boete.

Ster advertentie
Ster advertentie