Binnenland
KRO-NCRV

Hoe kan de advocaat van Holleeder het beste voor hem pleiten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan de advocaat van Holleeder het beste voor hem pleiten?

"Vandaag is echt een heel belangrijk moment in de zaak Holleeder”, zegt rechter Jacco Jansen. Vandaag begint de verdediging. Er zijn zes dagen ingeruimd voor het pleidooi van Sander Janssen, de advocaat van Willem Holleeder. Maar hoe doe je dat eigenlijk, pleiten?

Video niet beschikbaar

Theater

Er zit een element van theater in het pleiten. Het hoeft niet per definitie entertaining te zijn, maar een advocaat moet met zijn woorden en uitstraling de rechters weten te overtuigen. Volgens van Haneghem is die uitdaging zelfs de reden dat veel mensen strafrechtadvocaat willen worden.

Het pleidooi is de eerste keer dat de verdediging de ruimte en tijd krijgt om hun invalshoek goed aan de rechtbank voor te leggen. Holleeder’s advocaat opende zijn verdediging met een videomontage van het mediacircus wat dit proces volgens hem is geweest. Begeleid door een dramatisch muziekje liet Janssen de vele televisiefragmenten, boeken en krantenkoppen de revue passeren.

Doe een appèl

De advocaat sprak de rechters toe: “Holleeder is in de media neergezet als een psychopaat en klootzak en daar moeten we niet blij mee zijn als maatschappij. Van Haneghem en Jacco Jansen vonden dat een goede start. "Een beroep op de rechtbank doen is een goed begin. Als statement is het niet ondoordacht."

Kietel de rechters

Met de energie van Sander Janssen lijkt goed te zitten: "U bent op stoom", zei rechter Frank Wieland vandaag tegen de advocaat. De energie van een advocaat is in een lange rechtszaak ook broodnodig. De verdediging van Holleeder zal vijf dagen achter elkaar aan het woord zijn. Dat zijn een hele hoop argumenten en rechters kunnen ook moe worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jacco Jansen: "Zo’n pleidooi van vijf dagen, dat moet je toch op een bepaalde manier opbouwen om de rechters te blijven kietelen om te blijven luisteren. We weten allemaal dat de tijdsspanne van concentratie niet vijf dagen is."

Volgens Van Haneghem moet je daar creatief mee omgaan. "Maak af en toe een samenvatting. Maak heel duidelijk hoofdstukken en sluit ze ook weer af." Ook is volgens hem intonatie en mimiek belangrijk. Als je gebogen en monotoon alles opleest verliezen de rechters eerder de aandacht.

Geen hoofdprijs

De meeste mensen zullen denken dat advocaten altijd voor de hoofdprijs willen gaan: vrijspraak. Maar volgens Jacco Jansen is dat niet altijd het belangrijkste.

"Als dat er in zit moet je dat ook zeker doen, als het er niet in zit moet je het misschien ook wel doen. Maar je zou ook kunnen zeggen: leg meer de nadruk op hoe je van de rechter de laagst mogelijke – of een ander soort – straf krijgt. Daar zit veel meer winst dan menig advocaat denkt."

Strafrechter Jacco Janssen en advocaat Robbert van Haneghem - hoe bereid je een goed pleidooi voor?

Waar komt de fascinatie voor Willem Holleeder vandaan? Lees meer in deze special van NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie