Binnenland
BNNVARA

Kruiden in de geneeskunde: deze vind je gewoon in de tuin!

foto: Vroege Vogels/Moreaufoto: Vroege Vogels/Moreau
  1. Nieuwschevron right
  2. Kruiden in de geneeskunde: deze vind je gewoon in de tuin!

Absintalsem, zwarte nachtschade, gewone duivekervel: de namen van deze kruiden nodigen niet meteen uit om er wat van te eten. En toch spelen ze al eeuwenlang een belangrijke rol in de reguliere geneeskunde, tot op de dag van vandaag. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde beschrijft Marcel de Cleene in zijn boek Historia Naturalis, en in Vroege Vogels geeft hij een voorproefje.

Kruiden worden tegenwoordig grondig geanalyseerd en zorgvuldig toegepast. Zo blijkt dat niet elke plant waarmaakt wat het belooft. Valeriaan blijkt bijvoorbeeld geen rustgevende stofjes te bevatten, en het aftreksel van de wilg bevat inderdaad een stof dat verwant is aan aspirine. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Brandnetel

Brandnetels zijn niet de lievelingsplanten van de gemiddelde tuinder. Maar, je kunt er meer mee dan ze in de groene bak gooien. Als de bladeren nog jong zijn waardoor de blaadjes niet scherp zijn kan de brandnetel worden gegeten in een salade of als soep of thee.

Brandnetelkruid bevat onder andere serotonine, histamine en een aantal vitaminen. In de geneeskunde wordt het kruid onder andere toegepast bij reuma en jicht. Daarnaast wendt men brandnetelkruid ook aan als diarreemiddel en heeft het een ontgiftende werking. Ook heeft het kruid ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen.

Bron: Vroege Vogels/ Makesabe

Hondsdraf

Waar hondsdraf voor paarden bijzonder giftig is en cavia's, hamsters en vogels ook moeten opletten, is het voor mensen een handig kruid. Het plantje wordt toegepast bij hoest en bronchitis, aangezien de plant het verwijderen van slijmen bevordert. Uitwendig gebruik kan ook met hondsdraf, bijvoorbeeld bij slecht helende wonden. Hondsdraf kun je ook eten. Zo voegt het een aroma toe aan groentesoep.

Bron: Vroege Vogels/ Leen Eus

Madeliefje

Ze houdt van me, ze houdt niet van me... Niet alleen gebruiken we madeliefjes om te weten wat onze liefdeskansen zijn bij onze geliefde, maar tegenwoordig wordt met de bloem veel gekookt. Als de gesloten bloemknop bijvoorbeeld in azijn gelegd wordt kunnen ze als een vervanger voor kappertjes dienen.

Bovendien bevordert het madeliefje het ophoesten van slijm. Om die reden is het soms verwerkt in luchtwegenformules tegen bronchitis. De madelief zou ook urineverdrijvende, bloedzuiverende en zweetdrijvende eigenschappen hebben. Daarom wordt het plantje ook toegepast bij reuma, jicht en als algemeen versterkend middel.

Bron: Vroege Vogels/Betsy Hokke

Paardenbloem

Paardenbloemen dienen niet alleen voor een leuk spel met het wegblazen van de pluizen, de plant wordt ook gebruikt voor medische doeleinden. De wortel wordt toegepast als bittermiddel. Daarnaast bezit de paardenbloemwortel preventieve eigenschappen maar lost geen galstenen op. Zowel het kruid als de wortel hebben ten opzichte van andere leverkruiden een sterke urineafdrijvende en zoutuitwassende werking.

Bron: Vroege Vogels/p.brakel1929

Sint-Janskruid

Sint-janskruid wordt inwendig medicinaal gebruikt als kalmerend, bewustzijnsverlagend en angstwerend middel bij depressieve toestanden. Het kruid mag nooit gebruikt worden zonder doktersadvies. De plant kan namelijk interageren met andere geneesmiddelen als de pil of hartmedicatie.

Bron: Vroege Vogels/vlindertje

Geschiedenis van de kruidengeneeskunde

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie