Hoera! Het frietje bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd met een smulgids
- Nieuws
- Hoera! Het frietje bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd met een smulgids
Aardappelen eten doen we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten doen we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event.
Video niet beschikbaar
Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht. Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 frietjes (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
Streetfood
Hoewel er een lichte daling te zien is in onze frietconsumptie, is friet hip. Ga naar een willekeurig foodfestival en je vindt er hoogstwaarschijnlijk wel een friettruck, misschien zelfs wel meerdere. "Friet is van oorsprong streetfood en streetfood is hip", zegt Ubel Zuiderveld, hoofdredacteur van vakblad Frituurwereld, in het NOS Radio 1 Journaal.
Zuiderveld bestudeert al een kwart eeuw de frietconsumptie. Volgens hem stamt ons frietje uit de tijd van de Franse Revolutie. "Gefrituurde aardappels op straat begon in de straten van Parijs. Dat is opgetrokken via Noord-Frankrijk, naar Wallonië, door Vlaanderen en zo naar Nederland gekomen."
Raspatat, krulfriet, Vlaamse frieten, Britse chips en Franse allumettes. De vorm van een frietje is in de loop der jaren wel veranderd. Inmiddels is friet er in allerlei soorten en maten.
Wij zijn een medium-sized land als het om friet gaat.
Maar ondanks het aanbod, blijven we toch loyaal aan 'ons' traditionele frietje, zegt Zuiderveld. De meest verkochte snijmaat is volgens hem 'de gewone Nederlandse snijmaat'. "Een dikte van zo'n 11 millimeter is het meest populair. Wij zijn wat dat betreft een medium-sized land als het om friet gaat."
Toppings
Wat we op ons frietje doen, fluctueert, zegt Zuiderveld. "Vroeger was het vooral pickles en piccalilly. Toen mayonaise, die de Nederlandse frietsaus werd. Nu zijn we terug bij mayonaise."
Zuiderveld ziet ook dat de speciaalsauzen als satésaus, curry, of een frietje met uitjes de laatste jaren een toevlucht nemen. "En tegenwoordig zijn ook de wildere toppings populair, zoals het Limburgse sauerfleisch of in Brabant het stoofvlees."
Daar zie je in het hele land allerlei variaties op, zoals vegetarische varianten. "En ook vegan", zegt Zuiderveld. "Wat daar leuk aan is, is dat friet van oorsprong veganistisch is, als het plantaardig verpakt wordt. En dat is nu de trend. Dus wat dat betreft kan het nog een hele tijd mee."