Naar homepage
Binnenland

Wat is er aan de hand met de vrouwen van Oranje?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand met de vrouwen van Oranje?

[NOS] Met het veroveren van de Europese titel schreven ze afgelopen zomer historie: de Oranjevrouwen. Het kon niet op bij de Nederlandse voetbalvrouwen. Het elftal van bondscoach Sarina Wiegman steeg naar de hoogste FIFA-ranking ooit.

Maar plotseling lijkt er een kink in de kabel. Eind november kwam Oranje in het WK-kwalificatieduel met het nietige Ierland niet verder dan 0-0 en de afgelopen dagen leed de ploeg op het trainingskamp in San Pedro del Pinatar twee nederlagen op rij.

Afgelopen zaterdag was Spanje met 2-0 te sterk en dinsdag verloor Oranje achter gesloten deuren met 4-1 van Engeland.

Wat is er mis met de Nederlandse vrouwenvoetbalploeg? NOS-presentatrice Rivkah op het Veld volgt de voetbalvrouwen op de voet. Er is volgens haar geen reden tot paniek. "Er is nog niet zo heel veel aan de hand, hoor."

Bron: ANP

'Niet meer zwijgen over uitslag'

De uitslag van het trainingsduel met Engeland van dinsdag werd aanvankelijk niet openbaar gemaakt, wat tot enige verbazing leidde. Volgens bondscoach Wiegman was dat op verzoek van de Engelse bond. "De Engelsen hadden redenen om volstrekt geen communicatie over deze trainingswedstrijd te willen. Ze verzochten ons vooraf om ook over de uitslag geen contact te hebben met de buitenwacht", aldus Wiegman. "Die uitslag lekte uiteraard gewoon uit. Op die gang van zaken reageerde de buitenwacht terecht verbaasd. Zoiets werkt niet, dus dat doen we niet meer."

"Oranje heeft te maken met verschillende omstandigheden ten opzichte van het Europees kampioenschap vorig jaar zomer", concludeert Op het Veld.

"We moeten niet vergeten dat op het Europees kampioenschap echt álles mee zat. Het team zat in een geweldige flow, de speelsters waren in topvorm en de hele natie stond achter de ploeg."

Volgens Op het Veld is het dus niet gek dat de wereld er een half jaar later totaal anders uit ziet. "Ik wil niet zeggen dat Oranje toen onverdiend gewonnen heeft, maar het is ook niet zo dat zij nu in een klap tot de absolute wereldtop behoren. Daarnaast zijn Spanje en met name Engeland tegenstanders van groot formaat."

'Beide benen op de grond'

Het gelijkspel met Ierland in november vorig jaar kan een incident zijn. "Het is maar een gelijkspel aan het begin van de WK-kwalificatie", aldus Op het Veld.

"Het liep die wedstrijd gewoon niet, wat ook met een lichte vorm van onderschatting na het fantastische EK te maken kan hebben. Oranje is wel met beide benen weer stevig op de grond gezet."

Er heeft ook een verandering plaatsgevonden in de technische staf. Foppe de Haan vertrok na het EK als assistent-trainer. Michel Kreek verving hem. "Ik kan me voorstellen dat de afwezigheid van Foppe een gemis is."

Personele problemen

Daarnaast kampt Oranje met personele problemen. Zo zijn Desiree van Lunteren (hamstring) en Shanice van de Sanden (enkel) niet eens naar Spanje afgereisd en heeft Stefanie van der Gragt na het duel met de Spanjaarden het trainingskamp uit voorzorg verlaten.

Bovendien heeft Wiegman een nieuwe aanvoerder aangewezen. Nadat Sherida Spitse de band tijdens het EK van de gepasseerde Mandy van den Berg had overgenomen, is tijdens de oefenwedstrijden Sari van Veenendaal captain. "Dat wijst er in ieder geval op dat er iets aan de hand is. Wellicht heeft het team een nieuwe impuls nodig? Er zal een reden voor zijn..."

Bron: ANP

Toch is er met de stemming in het Oranjekamp niet veel aan de hand, weet ook Op het Veld. "Als ik de speelsters spreek, zeggen zij allemaal dat de sfeer in de groep relaxed is. Ze doen aan teambuilding en zullen er niet zo zwaar aan tillen. De eerste echte test is de Algarve Cup, die eind februari begint. Daar moeten ze zwaarder aan tillen."

Kortom, nog geen reden tot paniek. Op het Veld: "We hoeven niet bang te zijn dat er net hetzelfde zal gebeuren als bij de mannenploeg."

Ster advertentie
Ster advertentie