Binnenland
AVROTROS

'Thuiswerken is Topsport' en bedrijven gaan je helpen om topfit te worden

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Thuiswerken is Topsport' en bedrijven gaan je helpen om topfit te worden

Sinds zes weken werken we - voor zover je baan dat toelaat - massaal thuis en dat gaat nog wel even zo blijven. Bedrijven bereiden zich voor op 'het nieuwe normaal', waarin ze over allerlei zaken na moeten denken: heeft iedereen een goede bureaustoel, hoe zorg je dat je werknemers gezond en fit blijven en hoe hou je ze gemotiveerd?

Daarvoor hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een platform opgezet met allerlei tips: Thuiswerken is Topsport. In Stax&Toine gaf Martine Schuijer, directeur van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk een toelichting.

Thuiswerken: hoe blijf je gezond en gemotiveerd?

"Het werk zo gewoon mogelijk door laten gaan is best een uitdaging", zegt Schuijer. "Als je aan de keukentafel zit, is de scheiding tussen werk en privé best lastig, wanneer eindigt je werkdag dan eigenlijk? En mensen missen het sociale contact."

Thuiswerken was vóór de coronacrisis voor de meeste mensen een uitzondering: "Eerder was het zo, je zat op kantoor en alleen als je echt even geconcentreerd door moest werken, dan kon dat wel eens thuis. Nu is het juist andersom, je blijft thuis, tenzij dat écht niet kan."

'De gouden regel is, je moet een vaste plek hebben'

En dus is het belangrijk dat je een goede thuiswerkplek hebt. Verslaggever Roos Oosterbaan werkt ook vanuit huis en kreeg een video-coaching van thuiswerkgoeroe Margot van Brakel.

Zij was niet echt onder de indruk van de werkplek van Roos: "Is dit jouw vaste plek? Het is een beetje behelpen, maar ik sprak al eerder iemand die in een inloopkast aan 't werk was. De gouden regel is, je moet een vaste plek hebben. En goede wifi. Als dat tussen de luiers is, tja, dan kan dat ook."

Maar het aanrommelen is nu wel voorbij, juist omdat dit niet meer een noodoplossing van korte duur zal zijn. "Dus moet je er werk van maken dat je een goede plek hebt", aldus Van Brakel.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie