Binnenland

Bibian Mentel (48), drievoudig paralympisch kampioene snowboarden, overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bibian Mentel (48), drievoudig paralympisch kampioene snowboarden, overleden

[NOS] Snowboardster en voorvechtster van de gehandicaptensport Bibian Mentel is maandagmiddag op 48-jarige leeftijd overleden. De drievoudig paralympisch kampioene vocht ruim twintig jaar tegen herhaaldelijk terugkerende kanker. Uitzaaiingen in haar hersenen werden haar uiteindelijk fataal.

Mentel had al enkele nationale titels op zak en serieus zicht op deelname aan de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, toen een kwaadaardig tumor in het botvlies in 2001 tot amputatie van haar rechteronderbeen leidde.

De destijds 28-jarige Loosdrechtse stond echter vier maanden na de operatie alweer op een snowboard. Niet lang daarna, in januari 2002, werd ze Nederlands kampioen. Niet bij de paralympiërs, maar tussen de valide sporters.

Paralympisch goud

Vervolgens ging ze zich inzetten voor het snowboarden voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze hielp daarnaast parasnowboarden op de internationale sportkaart te zetten en was ook nauw betrokken bij de lobby om het onderdeel op de Paralympische Spelen te krijgen.

Sochi 2014: Bibian Mentel in actie

De dan inmiddels 41-jarige Mentel was in 2014 niet alleen de Nederlandse vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie in Sotsji, ze won ook goud op de snowboardcross.

Vier jaar later veroverde ze in Pyeongchang, waar ze wederom vlaggendraagster was, zelfs twee paralympische titels. Beide successen leverde haar in december het predicaat Paralympisch Sporter van het Jaar op. Kort na de dubbelslag in Zuid-Korea zette ze een punt achter haar topsportloopbaan.

Zevenvoudig wereldkampioene Mentel is oprichtster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen, met name boardsporten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie