Nout Wellink: coronavirus stort ons zeer waarschijnlijk in recessie
- Nieuws
- Nout Wellink: coronavirus stort ons zeer waarschijnlijk in recessie
De voormalige directeur van De Nederlandse Bank (DNB) Nout Wellink waarschuwt voor een wereldwijde economische crisis. "Het coronavirus stort ons zeer waarschijnlijk in een recessie", aldus de huidige toezichthouder van de Chinese Bank tegen Sven Kockelmann in 1 op 1.
Nout Wellink: coronavirus stort ons zeer waarschijnlijk in recessie
Tegenwoordig is China een van de grootste spelers in de wereldeconomie met een aandeel van 18% en alleen al Nederland importeert voor 40 miljard aan goederen uit dit land. "Als deze epidemie niet snel ophoudt, komen wij in een recessie terecht."
En die zal wereldwijd merkbaar zijn. Anders dan de laatste recessie in 2009, die Wellink ook had zien aankomen, "blaast China nu over de wereld als een van de belangrijkste spelers van de wereldeconomie."
'Het tij is niet economisch te keren'
Wellink: "Duitsland komt in de mincijfers. Italië zit in een recessie. De groei van de ontwikkelingslanden ziet er slecht uit. En de groei van de Verenigde Staten is minder sterk dan Donald Trump zegt. Ook de groei van China is moeizaam met 6%." Dan komt die genadeklap van dit virus er nu nog bovenop. China neemt drastische maatregelen waarvan Wellink onder de indruk is. "Wij moeten het ook ernstig nemen" en er alles aan doen om het virus effectief te bestrijden. "Het tij is met economische maatregelen niet te keren."
Hulp van de Europese Centrale Bank (ECB) zal volgens Wellink niet veel opbrengen. "De gereedschapskist van het ECB is nagenoeg leeg." Wat ze kunnen doen, is de rente verlagen. Maar dat zal volgens Wellink niet helpen.
"De productieketen via China ligt stil, dus het aanbod neemt af. Ook zijn mensen te benauwd om iets te kopen."
Rekenrente
Net nu de crisis uitbreekt is Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, bereidt om de rekenrente los te laten bij de onderhandelingen over de pensioenen. Wat voor gevolgen heeft dit voorstel als de beurs instort? Wellink die voorstander is van het besluit van de minister, maakt zich hierover geen zorgen. "Er zijn hele grote reserves in de pensioenpot die een buffer vormen."
"Je wekt met deze maatregel de suggestie dat je de lasten naar de volgende generatie doorschuift", maar dat is volgens Wellink onjuist. "Pensioenen lopen rond de twintig of dertig jaar en dan zijn de rendementen, die meestal rond de 5% liggen hoger dan de rekenrente. Het starre vasthouden aan de rekenrente moet je niet doen."