Binnenland
AVROTROS

Tinder komt met functie om gebruikers te beschermen: 'Ze kunnen nóg meer doen om gebruikers te beschermen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinder komt met functie om gebruikers te beschermen: 'Ze kunnen nóg meer doen om gebruikers te beschermen'

Je bent op zoek naar liefde, je gaat op een datingapp en vervolgens word je slachtoffer van seksueel geweld. Het komt nog te vaak voor, blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla. En na het misbruik, is het moeilijk om de dader te achterhalen omdat met een simpele ‘unmatch’ alles is verwijderd. Roelof Bosma onderzoeker bij Zembla en Arda Gerkens van het Expertisebureau Online Kindermisbruik vertellen erover bij Blok&Toine.

Australische journalisten deden een oproep over de ervaringen van datingapps, vertelt Bosma. "Mensen gaven vooral aan dat er problemen waren met Tinder. Er bleek dat mensen die Tinder gebruiken slachtoffer worden van seksueel geweld. Het probleem lag vooral bij het feit dat Tinder moeilijk te bereiken was om de dader op te sporen en van Tinder te halen." Bosma is toen voor het onderzoeksprogramma Zembla gaan kijken of dit probleem ook in Nederland speelt.

Noodnummer

Zojuist is bekend gemaakt dat Tinder het nummer van het 'Centrum Seksueel Geweld’ toegevoegd in de app, aldus Bosma. "We hebben net de Tinder-app ververst, nu zien we dat het noodnummer van het centrum is toegevoegd in de app. Er is nu een praktische manier om de instellingen te bereiken wanneer mensen dit overkomt."

Arda Gerkens, directeur Expertisebureau Online Kindermisbruik, herkent de problemen die Zembla schetst. "Wij krijgen vooral meldingen van nepprofielen, deze worden gebruikt om mannen of meisjes te lokken voor geld of afpersing. Wij horen ook vaak van vrouwen dat er een foto van hen op Tinder staat zonder dat ze dat zelf hebben geplaatst."

Opschonen

Volgens Gerkens kan dit met simpele oplossingen worden voorkomen, en kan Tinder nog meer doen om dit te voorkomen.

"Ze moeten ervoor zorgen dat het platform wordt opgeschoond van dit soort types. Je kan met vrij makkelijke technische middelen de app opschonen."

De uitzending van Zembla over de toestanden op Tinder is vanavond 20.25 te zien op NPO 2.

Tinder komt met functie om gebruikers te beschermen: ‘Ze kunnen nóg meer doen om gebruikers te beschermen'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie